eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Megmozdult valami a gyermekekkel szembeni eljárásokban

A büntető szemlélet helyett egyre inkább a jóvátételi eljárások alkalmazására vagy az elterelésre kell helyezni a hangsúlyt a gyermekkel és fiatalkorúakkal szemben folyó büntetőeljárásokban - véli Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, aki szerint az új büntetőeljárási törvény paradigmaváltás ezen a területen.

Gyermekkorúnak számít egy bűnelkövető akkor, ha 12, illetve 14 éven aluli - a törvény jelenleg két korhatárt fogalmaz meg. Fiatalkorúnak a 14-18 éveseket tekinti a szabály.

"Büntethető cselekményt elkövető - de nem büntetett - gyermek évente 2000-2500 szokott lenni, fiatalkorú nagyságrendileg 11-12 ezer; számuk az elmúlt 10 évben csökkent vagy stagnált"

- árulta el az InfoRádiónak Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. A körükben egyre gyakoribb, hogy úgynevezett puha módszerekkel büntetnek. "A rendszerváltás óta egyre több erőfeszítés van arra, hogy az elterelés és a hasonló közvetítői eljárásokat helyezzük előtérbe, mivel

a büntetőeljárások sok esetben nagyon drágák, időigényesek és sok esetben nem képesek azokat a szempontokat képviselni, amit egy puha eljárás vagy egy elterelés igen"

- mondta Gyurkó.

Szerinte ilyen szempont lehet az áldozatnak nyújtott jóvátétel, valamint az eljárás stigmatizáló voltának elkerülése. "Jogkövetkezménye kell, hogy legyen a cselekménynek, de annak olyannak kell lennie, ami nem teszi örök életre perifériára az elkövetőt, vagyis nem szorul ki az iskolából vagy a munkaerőpiacról" - fogalmazott a szakember.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás tehát kiterjed a tanú, az áldozat és az elkövető gyermekekkel kapcsolatos paradigmaváltásra is.

Viszont Gyurkó szerint mind a mai napig kihívás, hogy milyen valós elmozdulás lesz az eddigiekhez képest, hiszen nagyon kevés olyan ügyvéd van, aki speciális képzettséggel rendelkezik a fiatalkorú elkövetőkkel kapcsolatban. További nehézség, hogy sokszor az látszik, a fiatalkorúakra az ügyvédek nem szánnak megfelelő mennyiségű időt, energiát, sokszor csak a tárgyalás előtti percekben találkoznak először védencükkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×