INFORÁDIÓ 
2020. február 24. hétfő
Mátyás

iskolakezdés

kiárusítás

kika

akció

Kell még pár dolog az iskolakezdéshez? Jól járhat, aki eddig várt (x)

Kell még pár dolog az iskolakezdéshez? Jól járhat, aki eddig várt (x)

Infostart

Hétfőn kezdődött a tanév a magyar iskolákban, és könnyen előfordulhat, hogy ilyenkor derül ki, szükség van néhány plusz dologra. Szerencsére még ezekben a napokban is iskolakezdési akciók sora várja a vásárlókat, hétvégétől pedig gyakorlatilag szezon végi kiárusításról beszélhetünk. Legyen szó írószerekről, táskákról vagy gyermekbútorokról, érdemes lehet ebben az időszakban még egyszer körülnézni. A KIKA üzleteiben például a hétvégén 13%-os kedvezmény jár minden egyes termékre.

Az iskolakezdés időszaka a szülőknek is megterhelő, hiszen több tízezer forintot is felemészthet a családi kasszából. Ha költségesebb eszközökre is szükség van, például elektronikai cikkekre vagy bútorokra, akkor ennél jelentősebb kiadással is számolhatunk. Fontos azonban, hogy semmiképp se menjen a spórolás a minőség rovására, hiszen ezeket a notebook vagy az íróasztal esetében is hosszú távra veszi az ember. A KIKA lakberendezési lánc szakértő segítségével gyűjtötte össze, hogy milyenek az ideális körülmények az otthoni tanuláshoz.

Hogyan fedezhetjük a kiadásokat?

Nem minden család tudja kigazdálkodni mindezt a rendelkezésre álló keretből, egy tavalyi banki felméréséből az derült ki, hogy:

  • a magyar szülők több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hitelt vesz fel gyermeke érdekében;
  • a felvett hitelösszegre elsősorban informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

Az iskolakezdési időszakban általában megnő a hitelek iránti kereslet: a legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőségeket, illetve a folyószámlahitelt is.

Több áruházban, köztük a KIKA üzleteiben van lehetőség gyorskölcsönt igényelni, ami lehetővé teszi a részletfizetést. A kölcsön összege 30 ezertől egymillió forintig terjedhet, a havi törlesztőrészlet pedig tartalmazza az ügyleti kamatot is.

Érdemes az akciókat is figyelni, hiszen már szinte minden áruház kínál iskolakezdési kedvezményeket a vásárlóknak. A lakberendezési lánc üzleteiben a szeptemberrel sem érnek véget az akciók: szeptember 7-9. között, 3 napon keresztül 13 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg bármelyik termék.

Ezeket sokan elrontják a vásárlásnál

Az ifjúsági és az irodabútorok választéka ma már igen széles, és ez az árak szempontjából is igaz:

  • íróasztalt 8490 és 70 000 forint között több árkategóriában lehet vásárolni;
  • a forgószékek ára 10 000 és 102 000 forint között mozog;
  • polcos elemekből 10 990 és 52 000 forint között válogathatunk, többféle méretben és kialakításban.

A KIKA nemrég felmérte, hogy a szülők mennyire tudják, hogy milyen a megfelelő kialakítású tanulósarok.

A felmérés eredményei szerint az alapokkal tisztában vannak, de akadnak tévhitek és homályosabb foltok is. Például többen úgy vélekedtek, hogy a dönthető asztallap egészségtelen testtartást eredményez, illetve hogy nem célszerű LED-világítást használni, de egyik sem igaz.

Sokan úgy vélik, hogy a meleg fény az optimális a leckeíráshoz, nemzetközi kutatások szerint azonban inkább a hideg fény javítja a tanulási képességeket. Kérdéses esetekben célszerű szakember vagy megfelelő ismeretekkel rendelkező eladó segítségét kikérni, hogy a tanulás ne menjen hosszú távon az egészség rovására.

Az asztal-szék kombináción múlik minden

A lakberendezési lánc gerincgyógyász szakorvos segítségével foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a minden szempontból megfelelő otthoni feltételek megteremtéséhez. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos és gerincgyógyász szerint a megfelelő szék és íróasztal kombinációjának kiválasztása kulcsfontosságú. A széket a gyermek magasságához kell választani: fontos, hogy leérjen a lába, vagy kapjon elé lábtartót. A tökéletes szék támlája író és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat, ám nem túl hosszú, így nem gátolja a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését.

A szakember szerint az íróasztal magasságát úgy érdemes megválasztani, hogy a megfelelő széken ülve a gyermeknek ne kelljen görnyednie íráskor, hanem kényelmesen meg tudja támasztani a könyökét az asztallapon. Még jobb tartást biztosít, ha az asztallap dőlésszöge változtatható, feleslegesen terheli ugyanis a hátat és a gerincet, ha vízszintes felületen írunk, mivel ehhez lefelé kell hajtani a fejünket. Íráshoz 10 és 16 fok közötti szögben megdöntött felület az ideális, olvasásnál pedig még ennél is nagyobb szög kényelmes a hátnak.

Ha mindez megvan, a szülők jó példával elöl járva maguk is megmutathatják, hogyan kell helyesen és kényelmesen ülni.

„Ehhez fenékkel teljesen hátra kell csúszni a széken, amennyire csak lehet, és hátunkat kihúzva, neki kell támasztanunk medencecsontunkat és derekunkat a szék támlájához, miközben talpunk a földön nyugszik, és térdeink a csípőnél picivel alacsonyabban helyezkednek el” – foglalta össze a helyes ülés szempontjait Moravcsik Bence Balázs.

(x)

Nyitókép: KIKA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018