INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

állami számvevőszék

domokos lászló

magyar kórházszövetség

Rendkívül ülést tart a kórházszövetség a lesújtó ÁSZ-jelentés miatt

Rendkívül ülést tart a kórházszövetség a lesújtó ÁSZ-jelentés miatt

Infostart

A Számvevőszék elnöke pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotokról beszélt az egészségügy egyes területein.

Rendkívüli elnökségi ülést hív össze a Magyar Kórházszövetség, amelyre az Állami Számvevőszék képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat, és a konkrétumokról egyeztessenek - írta a Magyar Idők.

Az ügy előzménye, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke - a kórházak és a szakrendelők ellenőrzése után - pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotokról beszélt az egészségügy egyes területein. Domokos László szerint

a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken, ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia az államnak.

A kórházszövetség az elnökségi ülés után fog hivatalos állásfoglalást kiadni, de annyit megjegyeztek, Domokos László nem nevezett meg konkrét kórházakat, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni.

A közbeszerzéseket a kórházak külön-külön kezelik, így az abban lévő anomáliákra sem tudnak egységes választ adni.

A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakrendelők nem hozzájuk, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak.

A számvevőszék évek óta tart ellenőrzéseket, és korábban is pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, valamint likviditási problémákat talált több vizsgált intézménynél is. A problémák felszámolására több megoldási javaslat is született.

A cikk emlékeztet arra, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán korábbi egészségügyi államtitkár javaslata volt a kórházigazgatók felett álló kancelláriarendszer kialakítása, amellyel hatékonyabbá akarták tenni az intézmények működését. A tervet az Állami Számvevőszék akkor üdvözölte, ám a Magyar Kórházszövetség megtorpedózta, így végül a kormány az idei választások utánra halasztotta a döntést, a kancelláriákról azonban április óta nem esett szó.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018