eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A brit külügyminiszter is lemondott a kormány brexit-stratégiája miatt a kiválásért felelős tárcavezető után - a nap hírei

Thaiföldön kedden folytatják a barlangi mentőakciót a búvárok, öt embert kell még a felszínre hozniuk, nyolc diák már biztonságban van. Személyes egyeztetést vár a miniszterelnöktől az ápolási díj ügyében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.

Thaiföldön kedden folytatják a barlangi mentőakciót a búvárok, még négy gyereket és edzőjüket kell felszínre hozniuk. Nyolc diák már biztonságban van. Hétfőn újabb négy fiút mentettek ki. A gyerekeket kórházba vitték megfigyelésre, egyelőre szüleikkel sem találkozhatnak - a hatóságok ezt egészségügyi okokkal magyarázzák. A gyerekfocisták és edzőjük több mint 2 hete, június 23-án rekedtek barlangrendszerben, amelyet a heves esők miatt elárasztott a víz.

Újabb miniszter mondott le a brit kormány Brexit-stratégiája miatt. A kilépési folyamatért felelős David Davis után a külügyminiszter, Boris Johnson is bejelentette távozását. Boris Johnson a keményvonalas Brexit-párti tábor frontembere. A lemondások előzménye, hogy Theresa May kormánya pénteken olyan javaslatcsomagot fogadott el, amely szerint az ország a kilépés után jóval szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat tartana fenn az unióval, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas tábora látni szeretett volna.

Letette az államfői esküt az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan, és ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe. A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre. Az államfői palotában az esti ceremónián több tucat ország államfője, valamint kormányfője is részt vett. Jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A Katalónia függetlenségének kérdésében eltérő álláspont ellenére pozitívnak értékelte első megbeszélését a spanyol kormányfő és a katalán elnök. A spanyol miniszterelnök-helyettes Pedro Sánchez és Quim Torra találkozója után arról beszélt: megállapodtak abban, hogy visszaállítják a kétoldalú kormányközi bizottságok működését, amelyek 2011 óta nem üléseznek. A katalán elnök úgy fogalmazott: most olyan kormány van Spanyolországban, amely elismeri, hogy egy politikai problémát párbeszéddel kell megoldani.

Kezdeményezi Varga Mihály pénzügyminiszter meghallgatását a jövő évi költségvetési javaslatról a parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke. Varju László az indítványt azzal indokolta, hogy 2019-ben a kormány által vártnál magasabb lesz az infláció, ezért az államnak az előzetesen kalkuláltnál nagyobbak lesznek a kiadásai. Úgy vélte: a költségvetési javaslat sem a hazai törvényeknek, sem az európai szabályoknak nem felel meg. A Pénzügyminisztérium alaptalannak nevezte az állításokat és hangsúlyozta: a költségvetési törvényjavaslat minden tekintetben megfelel a követelményeknek.

Áthelyezésre hivatkozva Orbán Viktor miniszterelnök leváltotta Hammerstein Juditot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát, a Balassi Intézet főigazgatóját. Helyére Schőberl Márton Lászlót nevezte ki a kormányfő.

Személyes egyeztetést vár a miniszterelnöktől, a kormánypárti és ellenzéki politikusoktól az ápolási díj ügyében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Kovács Ágnes, a szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: minél előbb meg kell hozni a szakpolitikai döntéseket, mert az elmúlt évtizedekben semmi nem változott az ügyben. A szervezet célja a többi között egy konzultációs testület létrehozása.

Visszatérítendő támogatást nyújt a kormány a vegyszerszennyezés miatt lakhatatlanná vált Grassalkovich úti ház lakástulajdonosainak. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a XXIII. kerületi hatlakásos társasházi ingatlan tulajdonosai lakásonként 15 millió 700 ezer forintot kaphatnak. Az összeg a tulajdonosokat terhelő pénzintézeti hitel törlesztésére, illetve a tulajdonosok lakhatását biztosító fizetési kötelezettségre használható fel.

A lakossági panaszok miatt kitiltatná Óbudáról péntektől a sörbicikliket Bús Balázs, a kerület polgármestere. A rendelet-tervezet erről szóló részét csütörtökön fogadhatja el a képviselőtestület. Az elmúlt napokban több bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz a Hajógyári-szigeten megjelenő sörbiciklisekkel kapcsolatban. A polgármester 50-200 ezer forint helyszíni bírsággal szankcionálná a sörbicikli hajtóit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×