eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szilágyi György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese (hátul, k) és Varga-Damm Andrea beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 11-én. Előttük frakciótársaik: Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs (4. sor), Fülöp Erik, Szávay István (3. sor, b-j), Jakab Péter, Bana Tibor, Magyar Zoltán (második sor, b-j), Lukács László György, Farkas Gergely és Mirkóczki Ádám (első sor, b-j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elzárja a pártfinanszírozási pénzcsapot az államkincstár

A Jobbiknak több mint 331 millió forintot kellene befizetnie, miközben állami támogatást nem kap. Az ellenzéki párt addig nem juthat közpénzhez, amíg a kincstári levonás nem fedezi a számvevőszéki büntetést.

A Magyar Államkincstár július 1-jétől kezdi csökkenteni azoknak a pártoknak támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Két párt esetében pedig már májusban levonta ennek mértékét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalomnak – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól - a Kincstárnak semmilyen további fizetési könnyítést nincs módjában nyújtani – áll a szervezet közleményében.

A Kincstár a választásokra való zavartalan felkészülés érdekében április végéig egyetlen párttól sem vonta le a tartozás összegét a nekik járó állami támogatásból. Az érintett pártok a májusra járó összegeket is még megkapták, azonban a költségvetési bevételek biztosítása érdekében a választásokon elért eredményük alapján a Magyar Liberális Párt és az Együtt a jövőben nem jogosult költségvetési forrásra, így ezektől már akkor levonták a számvevőszéki vizsgálatban megállapított tiltott támogatás mértékét.

A Jobbik, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért, a MSZP és az LMP a következő négy évben is kap állami támogatást, esetükben a Kincstár 2018. júliustól vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Ez ugyanúgy vonatkozik a Jobbikra is, hiszen már január 24-ét követően is teljesíteniük kellett volna, ráadásul a Kincstár közleménye szerint bebizonyosodott az is, hogy a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordították - emlékeztet közleményében a Kincstár.

Az Állami Számvevőszék korábbi jelentéseiben azt állapította meg, hogy

  • a Jobbik 331,660 millió,
  • az Együtt 9,815 millió,
  • a DK 8,245 millió,
  • a PM 7,525 millió,
  • az MLP 6,185 millió,
  • az LMP 4,420 millió,
  • az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A Jobbik – mivel az Állami Számvevőszék által megállapított 331,660 millió forintos tiltott támogatás jelentősen meghaladja a párt júliusban esedékes költségvetési támogatását – nem juthat közpénzhez, mindaddig, amíg a teljes összeg levonásra nem kerül a pártot megillető állami támogatásból – írja közleményében a Magyar Államkincstár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×