INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

pártfinanszírozás

jobbik

magyar államkincstár

állami számvevőszék

Szilágyi György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese (hátul, k) és Varga-Damm Andrea beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 11-én. Előttük frakciótársaik: Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs (4. sor), Fülöp Erik, Szávay István (3. sor, b-j), Jakab Péter, Bana Tibor, Magyar Zoltán (második sor, b-j), Lukács László György, Farkas Gergely és Mirkóczki Ádám (első sor, b-j).

Elzárja a pártfinanszírozási pénzcsapot az államkincstár

Infostart

A Jobbiknak több mint 331 millió forintot kellene befizetnie, miközben állami támogatást nem kap. Az ellenzéki párt addig nem juthat közpénzhez, amíg a kincstári levonás nem fedezi a számvevőszéki büntetést.

A Magyar Államkincstár július 1-jétől kezdi csökkenteni azoknak a pártoknak támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Két párt esetében pedig már májusban levonta ennek mértékét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalomnak – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól - a Kincstárnak semmilyen további fizetési könnyítést nincs módjában nyújtani – áll a szervezet közleményében.

A Kincstár a választásokra való zavartalan felkészülés érdekében április végéig egyetlen párttól sem vonta le a tartozás összegét a nekik járó állami támogatásból. Az érintett pártok a májusra járó összegeket is még megkapták, azonban a költségvetési bevételek biztosítása érdekében a választásokon elért eredményük alapján a Magyar Liberális Párt és az Együtt a jövőben nem jogosult költségvetési forrásra, így ezektől már akkor levonták a számvevőszéki vizsgálatban megállapított tiltott támogatás mértékét.

A Jobbik, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért, a MSZP és az LMP a következő négy évben is kap állami támogatást, esetükben a Kincstár 2018. júliustól vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Ez ugyanúgy vonatkozik a Jobbikra is, hiszen már január 24-ét követően is teljesíteniük kellett volna, ráadásul a Kincstár közleménye szerint bebizonyosodott az is, hogy a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordították - emlékeztet közleményében a Kincstár.

Az Állami Számvevőszék korábbi jelentéseiben azt állapította meg, hogy

  • a Jobbik 331,660 millió,
  • az Együtt 9,815 millió,
  • a DK 8,245 millió,
  • a PM 7,525 millió,
  • az MLP 6,185 millió,
  • az LMP 4,420 millió,
  • az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A Jobbik – mivel az Állami Számvevőszék által megállapított 331,660 millió forintos tiltott támogatás jelentősen meghaladja a párt júliusban esedékes költségvetési támogatását – nem juthat közpénzhez, mindaddig, amíg a teljes összeg levonásra nem kerül a pártot megillető állami támogatásból – írja közleményében a Magyar Államkincstár.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018