eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A kötelékben elöl a Magyar Honvédség két JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe, mögötte a Brit Királyi Légierő két Hawk típusú vadászrepülőgépe a két hete tartó Carpathian Hawk 2017 brit-magyar katonai gyakorlat zárónapján a MH 59. Szetgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2017. augusztus 24-én.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Légügyi szakértő: nagy hibát követtek el a franciák

Szabálysértési eljárás indult 27 francia állampolgár ellen, akik légi járműveikkel engedély nélkül hatoltak be Magyarország légterébe. Az InfoRádiónak nyilatkozó légügyi szakértő, Pető György pilóta szerint a francia pilóták nagy hibát követtek el.

A Gyrocpter egy ultrakönnyű, egyszemélyes helikopter, amivel óránként legfeljebb 200 kilométeres sebességgel lehet repülni.

A Gripen egy negyedik generációs vadászbombázó, amely át tudja lépni a hangsebességet, vagyis óránként ezer kilométer megtételére is képes. Ilyenek szálltak fel a kecskeméti repülőtérről hétfőn 13 óra után néhány perccel, hogy a földre kényszerítsenek 14 ultrakönnyű merevszárnyú repülőgépet és 14 Giro helikoptert, amelyek Franciaországból Románia felé tartva léptek be Magyarország légtérbe, de előzetesen nem nyújtottak be repülési tervet és nem vették fel a kapcsolatot rádión a polgári légiforgalmi hatósággal.

A kisgépek a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le. A 28 francia pilóta közül

27-tel szemben indított szabálysértési eljárást a rendőrség, egynek ugyanis volt repülési terve és a rádióját is használta

- tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A többiek pénzbüntetésre számíthatnak.

Nagy hibát követtek el

Az InfoRádiónak nyilatkozó légügyi szakértő, Pető György pilóta szerint a franciák nagyon nagy hibát követtek el, amikor engedély nélkül léptek be a magyar légtérbe.

A hobbipilóták képességeit jelentősen megkérdőjelezi, hogyha ezt a kötelező dolgot nem tették meg, mert

minden légi járműnek be kell jelentkeznie a légi irányításhoz

- mondta Pető György.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a francia pilóták nem beszéltek angolul. Pető György szerint a franciákra jellemző, hogy nem nagyon beszélnek angolul, de azt gondolják, hogy a francia nyelv a nemzetközi nyelve a repülésnek, ebből szokott is lenni állandóan konfliktus.

A szakértő elmondta, hogy a Gripenek ebben az esetben a szó klasszikus értelmében nem kényszeríthették a földre a kisgépeket, mert

a vadászbombázók a leglassabb tempójukban is sokkal gyorsabbak azoknál, ezért nem tudnak közel menni hozzájuk.

A Gripenek csak biztonságos távolságról közelíthették meg ezeket a kis repülőket, de "a pilóták érzékelhették, hogy nem természetes, hogy ott röpköd előttük egy-két vadászgép, és ekkor kapcsolhattak, hogy talán fel kéne venni a kapcsolatot az irányítással" - mondta Pető György.

Az InfoRádió értesülése szerint

a franciák már elrepültek Romániába, de június elején várhatóan újra belépnek Magyarország légterébe.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×