eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Erőss Loránd érdemelte ki idén a Dr. Szabó György-díjat

Dr. Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársa kapta idén a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György orvostudományi díját.

A Hemingway Alapítvány 1998 tavaszán alapította meg a neves orvosprofesszorról elnevezett Dr. Szabó György-díjat, melyet évente a magyar orvostudomány egy-egy kiemelkedő személyiségének adományoznak a kuratórium döntése alapján. A 2018. évi díjat Dr. Erőss Loránd egyetemi docens nyerte el tudományos, orvosi, valamint oktatói munkásságának elismeréseként. A díjat Vízi E. Szilveszter akadémikus, a kuratórium elnöke, Fazekas Árpád, Jakab Ferenc, Rosivall László, Surján László, Mikola István és Szabó Dezső, valamint George F. Hemingway, a kuratórium tagjai ítélték oda.

"Akik korábban megkapták ezt a díjat, példaképeim, tanáraim, olyan emberek, akikre mindig felnéztem, és a mai napig elérhetetlen szakmai magasságban vannak. Ezért ez a díj nagy elismerés számomra, és az eljövendő díjazottak számára is" - mondta a díjátadó után az InfoRádiónak Erőss Loránd idegsebész, fájdalomterapeuta, ideggyógyász osztályvezető főorvos, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársa. A Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi docense, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának tanára hozzátette, a díj presztízse évről évre nő, elsősorban a kuratórium munkájának köszönhetően, mert olyan díjazottak voltak, akik az országban maradandót alkottak.

Erőss Loránd a legbüszkébb az epilepsziasebészetben elért eredményekre, amelyeket nem egyedül, hanem egy munkacsoporttal vívott ki.

"Büszke vagyok arra is, hogy ki tudtam építeni és meg tudtam erősíteni a transzlációs kutatást az intézetünkben, össze tudtam kapcsolni a kutatókat és a klinikusokat, össze tudtam kapcsolni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban vagy nem végeztünk, vagy csak részben próbáltuk. Ez most rendszerszerűen működik a nemzeti egykutatási program részeként" - mondta az elismert idegsebész, és arról is beszélt, hogy a tevékenysége révén a mozgászavarban szenvedőket, a Parkinson-kórosokat, az epilepsziásokat, a gerincvelősérült betegeket, a krónikus fájdalmaktól szenvedőket olyan új orvosi eszközökkel tudják gyógyítani, amelyekhez a hozzáférés ebben a régióban eléggé limitált.

A díj korábbi nyertesei:

  • 1998-ban prof. Dr. Halász Béla akadémikus
  • 1999-ben prof. Dr. Besznyák István akadémikus
  • 2000-ben prof. Dr. Flerkó Béla akadémikus
  • 2001-ben prof. Dr. Palkovits Miklós akadémikus
  • 2002-ben prof. Dr. Rák Kálmán tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2003-ban prof. Dr. Tulassay Tivadar akadémikus
  • 2004-ben prof. Dr. Rozsos István egyetemi tanár
  • 2005-ben prof. Dr. Dzsinich Csaba egyetemi tanár
  • 2006-ban prof. Dr. Sótonyi Péter akadémikus
  • 2007-ben prof. Dr. Schaff Zsuzsa akadémikus
  • 2008-ban prof. Dr. Nyáry István tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2009-ben prof. Dr. Kopp Mária tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2010-ben prof. Dr. Rihmer Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2012-ben prof. Dr. Gulyás Balázs akadémikus
  • 2015-ben prof. Dr. Hangody László akadémikus
  • 2017-ben prof. Dr. Lang György intézetigazgató

Erőss Loránd korábban az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége volt. A beszélgetést itt megnézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×