eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Közös ellenzéki képviselőjelölt Budapesten

Nagy Béla pedagógus a közös ellenzéki képviselőjelölt az V. kerületben.

Nagy Béla nyugdíjas pedagógus a közös ellenzéki jelölt a belvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson. Őt támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is.

A főváros V. kerületének 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselőválasztást július 8-án, mert az eddigi képviselő, Böröcz László (Fidesz-KDNP) a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A Jobbik korábban már közölte, hogy pénzügyi okok miatt nem indít önálló jelölteket a budapesti időközi önkormányzati választásokon.

Nagy Béla bemutatkozó sajtótájékoztatóján, a Pilvax előtt azt mondta: 65 éves pedagógus, nemrég vonult nyugdíjba, baloldali beállítottságú. Negyven évet töltött a katedrán, ebből csaknem húszat a kerületben, ahol már harminc éve él. Úgy gondolja, ismeri az itt élők életét, gondjait. Foglalkozni kell az üres lakások és üzlethelyiségek problémájával, a csökkenő zöldterületek pótlásával, a parkolási gondok megoldásával és a kerületben élők éjszakai nyugalmának kérdésével - sorolta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, nagyon fontos, hogy "minden párt" beállt a független civil jelölt mögé. Hozzátette: az a céljuk, hogy a következő választásokon is egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben, vagyis ne aprózzák szét az ellenzéki erőt.

Csárdi Antal (LMP) - aki a tavaszi országgyűlési választáson a Belvárosban szerzett parlamenti mandátumot - kiemelte: olyan civil jelölt mögött sorakoztak fel, aki a kerületben lakik, élő kapcsolata van a várossal, a benne élőkkel, korából adódóan meg tudja szólítani az idősebbeket, pedagógusként pedig a fiatalokkal is kapcsolata van.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szintén arról beszélt, hogy egy demokratikus jelöltnek kell szemben állnia a Fideszével. A parlamenti választáson is a többi "demokratikus párt" visszalépésével tudott győzni az LMP-s Csárdi Antal. Nagy Bélának ugyanilyen esélye van arra, hogy független jelöltként, minden "demokratikus párt" támogatásával bekerüljön a képviselő-testületbe.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője kifejtette: a párt a tavaszi parlamenti választáson is vállalt áldozatokat, visszalépett. A választás után az ellenzéknek erőt kell mutatnia, amire az első lehetőség az időközi választás - jelentette ki. Az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy lehet benne bízni, és vannak hiteles, erős politikusok, akik képesek tenni a helyiekért.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője örömét fejezte ki, hogy mindenki felismerte a választási rendszer "vastörvényét", hogy "aki nem egyetlen közös jelölt mögé sorakozik fel, az vagy végtelenül ostoba, vagy a Fidesz érdekeit szolgálja". Közölte: a Fidesz most is megpróbálja majd "kamujelöltekkel" megosztani az ellenzéket.

Megkérdezték Tordai Bencét, azzal, hogy a Liberálisok külön indítják az időközi választáson Szabadai Viktort, valamint kiléptek a Párbeszéd frakciójából, végleg kiírták-e magukat az ellenzéki összefogásból. A párbeszéd szóvivője kifejtette: úgy látja, a liberálisok lerombolják azt az ellenzéki integrációt, amely kezdett kialakulni. "Végtelenül felelőtlen viselkedés a részükről" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a liberálisok viselkedésének mozgatórugóit csak találgatják, nem tudják, hogy anyagi motivációjú-e vagy "öncélú, nárcisztikus politika".

Arra a kérdésre, hogy miért "vitték be" a liberálisokat a Parlamentbe, Tordai Bence azt válaszolta, megpróbálták "a teljes ideológiai spektrumot" lefedni, hogy megmutathassák, a teljes "demokratikus ellenzék" szemben áll az Orbán-rezsimmel. "Sajnáljuk, hogy a liberálisok nem bizonyultak méltónak erre a bizalomra" - jegyezte meg. A politikus szerint a liberálisok már 2014-ben, majd most is eljátszották a bizalmat, ezért "még egyszer senki nem sétál bele ebbe az utcába".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×