eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egészségügyi ösztöndíjprogramot indít a kormány - a nap hírei

Mintagyárak projekttel segíti a kormány a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat. Újabb betegségre találták hatásosnak a Richter depresszió elleni készítményét. Nagy-Britanniában törvény biztosítja majd az ott élő uniós állampolgárok jogait. A nap legfontosabb hírei december 18-án.

A kormány a mintagyárak projekttel segíti a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat abban, hogy valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó fejlett technológiákat – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta az öt mintagyárat nyílt közbeszerzésen választották ki és azt várják tőlük, hogy két év alatt a programban 4000-5000 kkv-t fogadjanak.

Egészségügyi ösztöndíjprogramot indít a kormány az egészségügyi intézmények szakdolgozói állományának erősítésére - jelentette be a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán tájékoztatása szerint a lehetőség azoknak szól, akik vállalják a szakképesítés megszerzését. A programban 3.200-an vehetnek részt 2021 végéig.

Naponta 750 ezer receptet a november elején elindult elektronikus egészségügyi szolgáltatási téren keresztül dolgoznak fel a patikák - mondta az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte, hogy a rendszerben megtalálhatóak lesznek a korábbi kezelések, diagnózisok, felírt receptek, mindez pedig csökkenti majd a félrekezelések lehetőségét is.

Történelmi csúcsra került a GKI konjunktúraindexe decemberben, az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben voltak a mostaninál is kedvezőbbek. A GKI Gazdaságkutató adatai alapján az üzleti szférán belül az ipari és az építőipari bizalmi index is történelmi csúcsot döntött, csak a szolgáltató cégek várakozása romlott novemberhez képest. Tovább csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme a GKI szerint. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint novemberben.

Jelentősen erősödött a Richter árfolyama a tőzsdén, miután nyilvánosságra hozták, hogy a gyógyszercég egyik fontos készítménye újabb betegségre bizonyult hatásosnak. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a cariprazine nevű antipszichotikum hatásos a bipoláris depresszió egyik típusában szenvedő betegeknél.

A román Versenytanács jóváhagyta az OTP újabb romániai akvizícióját. A Banca Româneasca pénzintézetet a görög tulajdonostól veszi meg az OTP. Az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank romániai piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedhet, ezzel a román bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válhat.

Letette a hivatali esküt az új osztrák kormány. Élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke áll, koalíciós partnere a Szabadságpárt. A kormánynak 14 minisztere és két államtitkára van. A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában mintegy 6 ezer ember tüntetett.

Elindította Debrecen-Moszkva járatát a WizzAir. Az első debreceni járat a vnukovói reptérre szállt le. Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete elmondta, hogy idén 50 ezer orosz állampolgár váltott ki magyar turistavízumot, a WizzAir Moszkva és Budapest között közlekedő járatai telítettek. Közben az Európai Bizottság jóváhagyta a debreceni repülőtér fejlesztésére szánt 3 millió 800 ezer eurós állami támogatást.

Nagy-Britanniában törvény biztosítja majd az ott élő európai uniós állampolgárok jogait, miután sikerült megállapodni az érintettek és az uniós országokban élő britek jogosultságairól - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May a londoni alsóház képviselőinek számolt be a múlt heti brüsszeli uniós csúcsértekezletről, amelyen a többi tagállam állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit kilépési tárgyalássorozat második szakaszát.

Hamburgban elfogta a rendőrség a vasérnapi robbantás feltételezett elkövetőjét. Az 51 éves német férfit a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosította, majd őrizetbe vette egy körzeti megbízott. A hamburgi gyorsvasút egyik állomásán vasárnap kora este egy zacskóban hagyott pirotechnikai eszköz lépett működésbe. Senki nem sérült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×