eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként - a nap hírei

Négy milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésről határozott a Fővárosi Közgyűlés. Kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson.

Az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel Avivból Jeruzsálembe.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek tartja az amerikai elnök bejelentését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Hangsúlyozta: ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell.

Az ENSZ-főtitkára szerint csakis Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról. António Guterres kijelentette: nincsen alternatíva a kétállami megoldásra. Elítélte az amerikai elnök döntését számos arab és európai ország, mások mellett Franciaország, Németország és Nagy-Britannia.

A római parti védmű részeként 4 milliárd forintból fejleszti az Aranyhegyi-patak menti és a pünkösdfürdői védvonalszakaszt a Főváros. A közgyűlés erről ma (szer) döntött. A két védvonalszakasz 2018-ban és 2019-ben megvalósuló fejlesztéséhez szükséges pénzt a főváros saját forrásból előlegezi meg. Az összeget a későbbiekben a római part teljes árvízvédelmére vonatkozó támogatásból visszapótolják a fővárosi költségvetésbe.

Kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője. Volner János azután beszélt erről, hogy az Állami Számvevőszék megállapította: több mint 330 millió forint tiltott támogatást fogadott el az első félévben a Jobbik. Közben a Fővárosi Főügyészség március hatodikáig meghosszabbította a Jobbik állami számvevőszéki ellenőrzése után indult nyomozás határidejét.

Vádat emelt Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóság állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt indított eljárást. A politikus továbbra is tagadja a vádakat, de úgy döntött: kilép a Jobbikból, hogy - mint fogalmazott - a személye elleni vádemelés ne rontsa a párt esélyeit a 2018-as választáson.

Az oktatási államtitkár szerint az iskolai környezet stabilizálódása hozzájárult ahhoz, hogy minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok a szövegértési képességeket vizsgáló nemzetközi felmérésben. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában felidézte, hogy az iskolák 2012-ben kerültek állami fenntartásban és szerinte ez hozzájárult a jobb eredményekhez. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon a diploma jó befektetés, hiszen az OECD országok között itt a legalacsonyabb a diplomás munkanélküliség.

Jövő hétfőig lehet pályázni a kerekesszéket használók autóvásárlásának támogatására. Erre első körben 50 millió forint áll rendelkezésre, jövőre újabb 50 milliós keretet nyitnak meg. A vételár függvényében 1 millió és 4 millió forint közötti összeg, de legfeljebb a személygépkocsi vételárának fele nyerhető el. Czibere Károly szociális államtitkár az InfoRádióban elmondta: januártól már nem lesz kötelező feltétel a hitelfelvétel, ettől azt várják, az eddigieknél is többen élnek majd a támogatással.

Megalakult a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége Budapesten. A szervezet elnökének megválasztott Turi Dénes elmondta, hogy a következő néhány hónapban az ország minden részébe szeretnének eljutni és a nyugdíjas szövetkezetek alakításához és működtetéséhez szükséges információkat átadni az érdeklődőknek.

4500 fős leépítésre készül a General Electric Európában - értesült a Portfolio. A gazdasági portál úgy tudja: az elbocsátás elsősorban azokat az egységeket érinti, amelyeket 2015-ben vásárolt a GE az Alstomtól, vagyis Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban lesz várhatóan létszámleépítés. Egy szakszervezeti vezető a Reutersnek megerősítette a leépítési tervet, hivatalos bejelentés holnap (csüt) lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×