Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy változás történt, minden dohányost érint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hároméves rekordot döntött a dohánytermékek drágulása, és még nagy emelés következik.

Októberben 10,4 százalékkal drágultak a dohánytermékek itthon - derül ki a KSH friss adataiból. Ennél nagyobb mértékű drágulásra utoljára 2014 augusztusában volt példa, akkor 16,9 százalék volt az emelkedés mértéke.  Az árak emelkedésének idei gyorsulása nagy részben annak következménye, hogy 2016 ősze óta több lépcsőben emelkedett a jövedéki adó több dohánytermékre is. Ennek oka, hogy el kell érnünk egy uniós minimumszintet.

Míg a vágott dohány vagy a szivarka esetében Magyarország már teljesítette az uniós követelményeket, a cigarettánál messze van még ettől: Magyarország az egyetlen a 28 tagú unióban, amelynek ez nem sikerült - derül ki a Napi.hu cikkéből.

Az uniós szabály szerint a cigaretta esetében a jövedéki adónak legalább el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát (és minimum 90 eurót). Jelenleg az adó mértéke a cigaretta esetében 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 29 200 forint. Hazánk nem is kevéssel van lemaradva, ugyanis a cigaretta súlyozott átlagára ezer szálanként 54 753 forint, ennek 60 százaléka pedig 32 851 forint.

Ha a kormány a jövedéki adó emelésével szeretne megfelelni a kritériumoknak, akkor

az emelés egy dobozra vetítve 150 forintot jelentene átlagosan.

A cigaretta árát idén januártól a NAV határozza meg hetente kétszer. Április óta - egy kivétellel - minden hónapban több mint egy százalékos volt a drágulás. Októberben például 1,7 százalékos.