eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nekiugrottak az óriásplakátoknak a kormányhivatalok

A kormányhivatalok közölték, eltávolítják azokat a frissen kihelyezett plakátokat, amelyeken nincs impresszum.

A „névtelen” plakátok ügyét és a Jobbik legutóbbi plakátvásárlását jogi szempontból el kell különíteni egymástól, azonban utóbbi is számos problémát vet fel – nyilatkozta a Magyar Időknek Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki ennek kapcsán arra hívta fel a Magyar Idők figyelmét: eleve kérdéses, hogy a Jobbik magát a fizikai reklámhordozó eszközt kapta-e meg Simicska Lajostól „vassal, kerettel”, vagy a plakáthelyekkel történő rendelkezés, értékesítés jogát.

Bármelyikről is legyen szó azonban, felmerül, hogy ezekhez kapcsolódva a párt valójában gazdasági-vállalkozási tevékenységet végez, amely a párttörvény szerint fő szabályként tilos. Feltéve, de meg nem engedve, hogy egy párt kivételes esetben mégis folytathat ilyen tevékenységet, akkor viszont vonatkoznak rá a plakáttörvény rendelkezései is, ebben az esetben pedig listaáraikat kötelező nyilvánossá tenniük a kormányhivatal honlapján – fejtette ki a jogász. Szánthó szerint további tisztázandó kérdéseket vet fel, hogy a párt rendelkezik-e az illetékes önkormányzatoknál közterület-használati engedéllyel, az ugyanis a közterületen álló reklámhordozók esetében szükséges lehet.

Szánthó Mikós hozzátette: a párttörvény megszegése esetén az ügyészség, a plakáttörvény megszegése esetén pedig a kormányhivatalok járhatnak el. Mindezen túl a médiahatóság is felléphetne az ügyben, hiszen a plakát olyan kiadvány, amelyen fel kell tüntetni impresszumot – márpedig ezt a Jobbik mindeddig elmulasztotta megtenni.

A Jobbik eddig mindössze néhány plakáthelyen helyezte ki tulajdonosváltásra utaló matricáit

Közben elrendelte a Pest Megyei Kormányhivatal – több más megyei kormányhivatalhoz hasonlóan – a tiltott pártfinanszírozás tilalmába ütköző, jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolítását. – A kormányhivatalok a jogszabályban előírt feladatukat végzik, amikor a Publimont és a Mahir felületeiről eltávolítják a plakátokat, ezek a cégek ugyanis nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Nem jelentették be listaárukat, valamint szerződésüket sem küldték meg, így a kormányhivataloknak két napon belül el kellett rendelni a reklámok eltávolítását – olvasható a hivatal közleményében. Hozzáfűzték: a rendőrség a kormányhivatal kérésére biztosítja a helyszínt, és hogy ne akadályozzák meg illetéktelenek a munkavégzést, rendőrök a plakátok leszedésében nem vesznek részt. A kormányhivatalok várják,hogy a Publimont és a Mahir tegyen eleget adatszolgáltatási kötelezettségének – olvasható a kormányhivatal közleményében.

Az Index kérdésére Puskár Anett, a Publimont szóvivője megerősítette a hírt. Azt mondta, a kormányhivatalok szó szerint megegyező érveléssel arra hivatkoznak, hogy a magánmegrendelő társadalmi célú üzenete „nagyobbrészt azonos” a Jobbik korábbi plakátkampányával. Hozzátette: minden esetben jogi lépésekkel válaszolnak, és az eltávolított plakátokat visszarakják.

A Jobbik jogi lépéseket helyezett kilátásba, mert szerintük a kormányhivatal cselekedete kimeríti a rongálás fogalmát és a magántulajdonhoz fűződő jogok sérelmét. Szilágyi György parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a hatalom a kormányhivatalokon keresztül, erővel, törvénytelenül kezdte lekaparni a Jobbik tulajdonában lévő plakáthelyeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×