eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fűtési szezon: megelőzhető a lappangó hibák okozta baj

Fűtési szezon: megelőzhető a lappangó hibák okozta baj

Hivatalosan október közepén, a hűvös idő miatt idén talán kevéssel ezelőtt indulhat a fűtési szezon. Fontos, hogy eddig a fogyasztók ellenőriztessék fűtőberendezéseiket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, aki arról is beszélt, mire érdemes figyelni.

A legfontosabb, hogy sohasem késő szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket - hívta fel a figyelmet Hajdu Márton, hozzátéve, hogy így még idejében kiküszöbölhetők azok a kisebb hibák, amelyek később sokkal nagyobb problémákhoz vezethetnek.

A leggyakoribb esetek azok a kisebb meghibásodások, amelyek miatt nem, vagy nehezen működik a készülék, és esetleg dugulás alakul ki. A hiba azt is okozhatja, hogy

szén-monoxid áramlik vissza abba a légtérbe, ahol az eszköz található. Ugyanez igaz az égéstermék-elvezető rendszerekre, kéményekre.

Ezeknél is lehetőséget kell biztosítani a kéményseprőknek az ellenőrzésre, hiszen így megakadályozható a kéménytűz vagy a szén-monoxid-visszaáramlás - hangsúlyozta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

"Talán kevesen gondolnak a lakásfelújítások során kicserélt nyílászárók kapcsán arra, hogy megszűnik a levegő-utánpótlás.

Ilyenkor a levegőellátásról külön gondoskodni kell"

- emelte ki Hajdu Márton.

Egyre többen fordulnak szakemberhez és egyre többen engedik be a kéményseprőket az elmúlt években folytatott tájékoztatási munka hatására. Sokan foglalkoznak azzal is, hogy a megtett előkészületek mellett egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszereljenek a lakásukba. Ez abból is leszűrhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint, hogy szén-monoxid-jelenléttel kapcsolatos esetről egyre több bejelentésük van, de ezzel együtt a sérüléssel, mérgezéssel járó esetek száma csökken.

A kéményseprőknél az éves lakossági sormunka tervek már elkészültek, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szolgáltatói és más civil szolgáltatók is folyamatosan járják az ingatlanokat. 

Jó tudni, hogy bárki bármikor megrendelhet plusz- vagy soron kívüli ellenőrzéseket is

- tette hozzá Hajdu Márton.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél több mint 630-an végeznek a kéménysepréssel, azon belül a lakossági sormunkával kapcsolatos feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×