eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A keresetek 12,6 százalékkal nőttek az év első hét hónapjában - a nap hírei

A keresetek 12,6 százalékkal nőttek az év első hét hónapjában, a nemzetgazdasági miniszter további növekedésre számít. Rutinlátogatásnak nevezte az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottságának vezetője a testület magyarországi vizitjét. A főpolgármester szerint nincs elegendő pénz és hely arra, hogy a felújítással egy időben klimatizálják is a 3-as metró szerelvényeit.

Az év első hét hónapjában 12,6 százalékkal nőttek a keresetek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az átlagos nettó bér családi kedvezmény nélkül 193.100 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 200.900 forintra becsülhető. A nemzetgazdasági miniszter a keresetek további növekedésére számít. Varga Mihály a KSH adataira reagálva azt mondta, hogy a növekedés kétharmada a kormányzati intézkedéseknek tudható be, emellett a gazdaság növekedése is a reálbér-növekedést erősíti.

Rutinlátogatásnak nevezte az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottságának vezetője a testület magyarországi vizitjét. Ingerborg Grässle sajtótájékoztatóján azt mondta: a 4-es metró meggyőző volt, de részletes jelentés csak az év végére készül a projektről. A felcsúti kisvasutat a nagy médiavisszhang miatt látogatta meg a delegáció, vezetőjük hangsúlyozta, nem feladatuk minősíteni a beruházási döntéseket, az ellenőrző szakbizottság csak a támogatások felhasználásának jogszerűségét vizsgálja. Ingerborg Grässle gyümölcsözőnek nevezte a legfőbb ügyésszel folytatott tárgyalását, de szavai szerint sajnálja, hogy a magyar kormány nem támogatja az uniós ügyészség felállítását.

A Paks 2 beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel - jelentette ki a Roszatom vezérigazgatója. Alekszej Lihacsov a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson beszélt. Süli János tárca nélküli miniszter a találkozón úgy fogalmazott: a Roszatom legmagasabb szintű vezetője jelenlétével is erősíti, hogy visszavonhatatlanul megkezdődik a munka.

A főpolgármester szerint nincs elegendő pénz és hely arra, hogy a felújítással egy időben klimatizálják is a 3-as metró szerelvényeit. Tarlós István közölte: a BKV vizsgálata megállapította, hogy csak a szerelvények jelentős szerkezeti átalakításával lehetne légkondicionálókat beépíteni, mivel azokat az alacsony alagút miatt nem lehetne elhelyezni a kocsik tetején. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felújított szerelvények hőkibocsátása alacsonyabb, szellőző berendezéseik viszont hatékonyabbak a korábbi vonatokénál, ami javítja az utasok komfortérzetét.

A köztársasági elnök úgy véli: előbb sújthatja vízválság a világot, mint az elhatalmasodó klímaváltozás. Áder János az ENSZ New York-i székházában rendezett konferencián a Világbank adatait idézve kijelentette: jelenleg több mint 2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, és 4 milliárd azoknak a száma, akiknek szennyvize nincs megfelelő módon kezelve. Hangsúlyozta: az ENSZ által meghatározott 17 fenntartható fejlődési cél közül legalább 15 nem valósítható meg megfelelő vízgazdálkodás nélkül. Az államfő szerint világszerte 500 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség évente a vízválság elhárítására.

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet szerint. Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben - közölte a szervezet. A WHO igazgatója úgy fogalmazott, hogy a gyógyszereknek ellenálló kórokozók komolyan veszélyeztetik az orvostudomány előrehaladását. A WHO szerint 51 új antibiotikum közül, amelyet jelenleg fejlesztenek, csak nyolc jelent valóban új kezelési módot.

Mexikóban 3 napos nemzeti gyászt hirdetett az elnök az országot sújtó újabb földrengés áldozatainak emlékére. A 7,1-es erősségű földmozgás központja Puebla szövetségi államban volt, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, de a legtöbben, 94-en, mégis Mexikóvárosban haltak meg. A természeti katasztrófa összesen több mint 220 halálos áldozatot követelt. A fővárosban 40 épület, köztük egy iskola is összedőlt. A földrengés miatt részvétét fejezte ki a mexikói államfőnek Áder János köztársasági elnök és Kövér László az Országgyűlés elnöke is. A közép-amerikai országot legutóbb két hete sújtotta földrengés, amely a legnagyobb volt Mexikó elmúlt százéves történetében. Akkor 90-en haltak meg.

Lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán. Óránként 260 kilométeres sebességű széllel érte el a partokat a négyes kategóriájúra gyengült, de továbbra is rendkívül veszélyes vihar. A Maria előzőleg végigsöpört Dominika szigetén, ahol hét halálos áldozatot követelt, a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén pedig ketten vesztették életüket a végigvonuló vihar pusztításai nyomán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×