eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Hihetetlen adatok: többet dolgozunk ingyen, mint pénzért

Hihetetlen adatok: többet dolgozunk ingyen, mint pénzért

Több időt töltünk egy nap olyan munkával, amelyért nem kapunk fizetést, mint olyannal, amiért igen – áll a KSH felmérésében.

A magyar lakosság idejének jelentő részét ki a láthatatlan munka. Ez olyan fizetetlen munkát jelent, amelyet a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként végeznek a társadalom tagjai. A 15-84 éves magyar lakosság egy napján több időt fordít fizetetlen munkára (214 perc), mint fizetett munkára (164 perc) – derül ki a KSH Magyarország 2016 című kiadványából.

Az elemzés szerint ez annak fényében nem meglepő, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a népesség döntő többsége (91%-a) végez házimunkát, miközben fizetett munkája ennél sokkal kevesebbnek van.

A háztartáson belül hasznosuló munka felét az élelmezés – főzés, sütés, mosogatás, élelmiszerek tartósítása – tette ki. Emellett az idő mintegy negyedét lakhatással (például takarítás, bútorjavítás, dísznövénygondozás), ötödét pedig – a gyermekekről és a rászoruló felnőttekről való – gondoskodással kapcsolatos házimunkára fordítottuk. A házimunkák közül a legkevesebbet (7%-ot) az öltözködéssel töltött idő tette ki.

Mindez egy év alatt megközelítően 11 milliárd óra fizetetlen munkát jelentett a magyar lakosság esetében, nyolcórás munkanappal számolva pedig

mintegy 130 munkanapnyi háztartási vagy önkéntes munkát.

Amennyiben ezt a munkamennyiséget figyelembe vesszük az ország teljesítményében, a GDP értéke – folyó áron számolva – 25%-kal lett volna magasabb.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslése szerint a férfiak átlagosan 138 percet töltenek naponta házimunkával, míg a nők ennek kétszeresét (272 percet)

Az arányokban lehetnek eltérések a két nem ideje között, azonban mindegyik, az adott témában adattal rendelkező OECD-, illetve nem OECD-országban (pl. India, Kína, Dél-Afrika) a nők sokkal több időt töltenek gyermekgondozással, illetve egyéb, nem fizetett munkával, mint a férfiak. A rangsor alapján a dániai férfiak fordítják a legtöbb időt az otthoni teendők ellátására (186 percet), miközben a mexikói és a török nők több mint hat órát (373 és 377 percet).

A magyar nők és férfiak az OECD átlagával közel megegyező időmennyiségben végeznek házimunkát, ez egy napjukon 268 és 127 percet jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×