eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin

A pusztítás és az erőszak ellen emelte fel szavát a pápa a római keresztúton - a nap hírei

Az esztergom-budapesti érsek szerint a föltámadás csodája értelmet ad a szenvedésnek. Kormányellenes demonstrációt tartottak Budapesten a Szabadság téren.

Az esztergom-budapesti érsek szerint a föltámadás csodája értelmet ad a szenvedésnek, megmutatja, hogy Isten erősebb nemcsak a földi hatalmasoknál, de a halálnál és a szenvedésnél is. Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilikában húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében kiemelte: Isten hatalmasabb az akadályok, kudarcok, gyengeségek szövedékénél, amely behálózza és szinte megbénítja az emberek és az emberi közösségek életét és amely lehúzó erőként áll szemben minden jó törekvéssel.

A pusztítás és az erőszak ellen emelte fel szavát a pápa a nagypéntek római keresztúton. A katolikus egyházfő az elárult, megkínzott és keresztre feszített Jézushoz fordulva a mai világ bűneit felsoroló imát mondott el. Ferenc pápa szégyennek nevezte, hogy nap mint nap ártatlan nők, gyermekek és migránsok vérét ontják, és azokét, akiket bőrük színe miatt, etnikai hovatartozásukért vagy Jézusba vetett hitükért üldöznek. Szégyennek nevezte a felelősség elől való megfutamodást, az igazságtalansággal szembeni hallgatást is, valamint az egyházat megbántó és botrányokat keltő papokat.

Sorsdöntőnek tartja a jövő évi parlamenti választást a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Időknek adott húsvéti interjúban azt mondta: Magyarországon a nemzeti kormányzás folyamatos nyomás és támadás alatt áll, így minden voksolás legfontosabb tétje, hogy az országgyűlés és a kormány magyar vagy idegen érdekeket szolgál majd. Hozzátette: a legnagyobb európai vita jelenleg a migrációról szól, ezen múlik Európa sorsa. A kormányfő úgy vélte, hogy az illegális migrációt magyarországi szervezetein keresztül Soros György támogatja.

Az MSZP szerint a miniszterelnök nyilatkozata azt bizonyítja, hogy érzi hatalma meggyengülését, a személyével és politikájával szemben növekvő ellenállást. Az ellenzéki párt közleménye hangsúlyozza: az Európa-párti ifjúság szólásszabadságot, tanszabadságot és tisztességes feltételekkel lebonyolított szabad választásokat követel, és idő kérdése, mikor csatlakoznak hozzá a becsapott emberek.

Országos figyelőszolgálatot állít fel plakátjai védelmére a Jobbik. Jakab Péter szóvivő kijelentette: az ellenzéki párt tagjai, aktivistái és szimpatizánsai fotót, videót készítenek a plakátrongálókról, és a felvételeket átadják a rendőrségnek. Megjegyezte: a korrupcióellenes plakátokra a helyes válasz nem a rongálás lenne, hanem az, ha visszavonulnának a közélettől azok, akik az elmúlt években tönkretették, kifosztották a társadalmat.

A kormány ellen tüntettek Budapesten a Szabadság téren. A Nem maradunk csendben elnevezésű Facebook-csoport az esemény meghívójában azt írta: azért hirdették meg a demonstrációt, mert a kabinet módszeresen próbál meg elhallgattatni minden kritikus hangot és szervezetet, emellett egymás ellen próbálja hangolni a társadalom különböző csoportjait.

A határok megnyitását követelte mintegy száz magyar és külföldi tüntető Röszkén. Liszkai Tamás helyi plébános hangsúlyozta: ha egy társadalom lemond a politika feletti kontrollról, akkor gyenge lesz, sebezhető, kiszolgáltatott és kihasználható olyan döntésekhez, melyek hátterét nem látja. Schilling Árpád színházi rendező bocsánatot kért azoktól az emberektől, akiknek a magyar kormány intézkedéseinek hatására megaláztatásokon kell keresztülmenniük. A Fidesz szerint Röszkén is a Soros György által támogatott civil szervezetek tüntettek.

Állatvédő petíciót indít a Párbeszéd. Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa elmondta: az utóbbi hetekben állandó konfliktust okoz, hogy a vadászok anélkül lőnek le kutyákat, hogy bizonyították volna, a kutya vadat űzött. A Párbeszéd azt javasolja, hogy Budapest területén ne lehessen vadászni, továbbá a fővároson kívül a lakott területekhez közel sem.

Közönségdíjat nyert a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon Török Ferenc 1945 című alkotása. A szervezők tájékoztatása szerint az alkotást a seregszemlén láthatta először a magyar közönség. A Titanic zsűrije a svéd Amanda Kernell elsőfilmes alkotásának, a Számi vér című svéd-norvég-dán játékfilmnek ítélte a Hullámtörők-díjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×