eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újra Budapestre jön Putyin - lapszemle

Nem várható nagy verseny az emeletesvonat-tenderen - írja a Magyar Idők. A Magyar Nemzet szerint teljesen kiürítették a bicskei menekülttábort.

Jövő év elején ismét Budapestre jön Vlagyimir Putyin orosz elnök – értesült több forrásból a Magyar Nemzet. A lap kormányzati forrása szerint a látogatásban nincs semmi különös, folytatása annak a folyamatnak, ami Vlagyimir Putyin tavaly februári látogatásakor elkezdődött. Szintén az első negyedévben találkozhat négyszemközti Orbán Viktor és Donald Trump amerikai elnök között.

Szűkebb lehet a pályázók mezőnye a MÁV-Start emeletes motorvonat beszerzésére kiírt tenderén a korábban vártnál – értesült a Magyar Idők. Jelenleg a Stadler és az Alstom rendelkezik olyan járművekkel, amelyek megfelelnek a magyar vasúttársaság által meghirdetett járműbeszerzési pályázat műszaki feltételeinek. A vasúttársaság eredetileg arra törekedett, hogy minél több nagy nemzetközi gyártó vegyen részt a 600 személy szállítására alkalmas járművekre vonatkozó pályázaton.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy csökkenhet a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége annak a javaslatnak a hatására, amelyet az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága fogadott el múlt csütörtökön, s amelyről februárban szavaznak majd a képviselők. Eszerint a forgalomban lévő szén-dioxid-kvóták mennyiségét évente 2,4 százalékkal kellene mérsékelni, és megkétszerezni a piacstabilizáló készlet kapacitását is, hogy kevesebb új kibocsátási engedély kerülhessen a piacra.

A Magyar Nemzet információ szerint teljesen kiürítették a legnagyobb magyarországi nyitott menekülttábort. Az év végén bezáró bicskei befogadóállomásról a múlt héten az utolsó kérelmezőket is átszállították más helyszínekre. Már korábban egyértelművé tette a kormány, hogy bezárja a legnagyobb magyar menekülttáborokat. A debreceni állomásra tavaly decemberben került lakat, idén tavasszal pedig „ideiglenesen" bezárt a nagyfai állomás.

A Magyar Idők cikke szerint ma már nem az ipar és a közlekedés felelős leginkább a rossz levegőért, hanem a háztartási szilárd tüzelés – erre mutat rá a többi között a közelmúltban kiadott Magyarország környezeti állapota 2015 című kiadvány. Ennek oka, hogy sokan tüzelnek fával, szénnel. A légszennyezettségi mutatók ugyanakkor összességében kedvezőbben alakulnak.

A Portfolio arról ír, hogy februárban három hét különbséggel megnyílik két, majdnem ugyanolyan című uniós kutatás-fejlesztési pályázat, így hirtelen nem könnyű átlátni, hogy melyik cégnek melyik pályázatban érdemes gondolkodnia. A tét nem kicsi, mert összesen 137 milliárd forintnyi keretösszeg szétosztásáról van szó, ráadásul ezek lesznek a 2014-2020-as uniós ciklus utolsó nagy K+F-es pályázatai.

A Napi.hu arról készített cikket, hogy a magyar főváros a hetedik helyen áll egy friss listán, amely az európai technológiai ipart és annak fő központjait elemzi. Az egész régió mögöttünk. Európa legjelentősebb technológiai központja London, Párizs és Berlin a CBRE Európai technológiai klaszterek kutatása szerint. A három nagy európai főváros után München, Madrid és Dublin következik, Budapest pedig a hetedik a listán.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy a nyugdíjas évekre készülve több olyan megtakarítást is választhatnak az emberek, ami 20 százalékos adókedvezményt nyújthat. Az egyik ilyen a nyugdíjbiztosítás. A portál arról is ír, hogy hogyan kell elkezdeni takarékoskodni és mit kell ahhoz tenni, hogy biztosan megkapják az emberek az adójóváírást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×