eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így értékelték az évet a képviselők

A PISA-jelentés, az idei év eredményei, valamint az egészségügy állapota is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

A szocialista Kunhalmi Ágnes a legutóbbi PISA-jelentés láttán érzett megdöbbenésének adott hangot, amely szerint minden korábbinál gyengébben teljesítettek a magyar diákok a nemzetközi kompetencia-felmérésen. Eztán a relativizálásra, tagadásra és a bűnbakképzésre épülő kormányzati reakciókat kritizálta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elismerte, hogy valóban csökkentek bizonyos területeken a diákok által elért pontszámok, amin - ígérete alapján - az oktatás szereplőivel közösen kíván javítani a kormányzat.

Szászfalvi László a KDNP részéről az idei utolsó ülésnap alkalmából összegezve az elmúlt évet, a magyar emberek biztonságának megőrzésére és a népszavazás eredményére tekintett a legnagyobb idei eredményként, majd a foglalkoztatás és a reálbérek emelésének, valamint az adócsökkentés fontosságát emelte ki.

Rétvári Bence válaszában a demográfiai eredményeket, tehát a születésszám növekedését, valamint a mély-szegénységben élők számának csökkenését emelte ki az idei év eredményei közül, majd maga is kellemes ünnepeket kívánt képviselőtársainak.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője azonban úgy látta, hogy az őszi ülésszak első felében a kormány szinte nem csinált semmit, csak gyűlöletkeltő kampányt folytatott, második felében pedig rossz eszközökkel próbálta kijavítani a korábbi években saját maga által okozott hibákat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára viszont úgy vélte, hogy az ellenzéki képviselő az érdemi dolgokról, az otthonteremtésről és az adócsökkentésről áttekintésében szót sem ejtett.

Lukács László György, a Jobbik képviselője a kórházi visszásságokra és az egészségügy súlyos problémáira, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi dolgozók nem is nyilatkozhatnak minderről feletteseik engedélye nélkül. Javasolta, hogy a kormány tegye végre átláthatóvá az egészségügyi intézmények működését és gazdálkodását.

Rétvári Bence aláhúzta, hogy míg 2010-ben 1500 milliárd forint volt az egészségügyi kassza, jövőre ez a 2000 milliárd forintot is meghaladja, tehát a kormány folyamatosan növelte az erre fordított összeget.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője az egészségügyi dolgozók jövő évi béremelésére hívta fel képviselőtársai figyelmét, amellyel céljuk, hogy még egyet léphessenek az ágazat dolgozói előre. Rétvári Bence válaszában felidézte, hogy több ágazatban is béremelési programot indított a kormány, a reálbérek pedig 4 éve töretlenül nőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×