Inforádió

Meghallgatom Élő adás

„Európa sorsa ma ismét Bulgária déli határainál dől el”

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európa sorsa ma ismét Bulgária déli határainál dől el, a bolgárok nemcsak országukért állnak ki és erősítik Magyarország biztonságát, hanem egész Európát védik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országházban, ahol a bolgár kormányfőnek adta át a Magyar Érdemrend nagykereszt polgári tagozata kitüntetést.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: Magyarország és Bulgária több mint ezer éve dacol a történelem viharaival, így tudják, hogy vannak olyan történelmi hibák, amelyeket nem lehet kijavítani.

"Arra törekszünk, hogy minden döntésünket alárendeljük nemzeteink érdekeinek, mert csak így védhetjük meg magunkat és Európát" – mondta a miniszterelnök.

A magyar kormányfő szerint Európa déli határait ismét meg kell védeni, és ez a feladat azokra hárul, akiknek nemcsak a történetük, hanem az emlékezetük is visszanyúlik a régi időkig.

Ez a kitüntetés arról is szól, hogy a bolgárok, élükön a miniszterelnök úrral ma nem csak Bulgáriáért állna ki és nem csupán a magyarok biztonságát erősítik ezzel, hanem egész Európát védelmezik. Bolgár barátainkat erre nem szerződések kötelezik, hanem történelmük és keresztény értékrendjük. Európa sorsa ma ismét Bulgária déli határainál dől el” - fogalmazott Orbán Viktor.

A Magyar Érdemrend nagykereszt polgári tagozata kitüntetést átvevő Bojko Boriszov arról beszélt, hogy Európa helyzete egyre nehezebbé válik. Ilyenkor az olyan vezetők, mint Orbán Viktor, akik józanul tudnak értékelni, nagyon fontosak Európának – vélekedett a bolgár miniszterelnök.

A témához kapcsolódik, hogy az Alkotmánybíróság tegnap közzétett határozata szerint a testület vizsgálhatja, hogy az Európai Unió intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás sérti-e az emberi méltóságot, más alapvető jogot, vagy Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát.

Székely László, az alapvető jogok biztosa múlt év decemberében kért alkotmányértelmezést a menekültek tömeges áthelyezését lehetővé tevő uniós kvótarendszer miatt.