eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újra benyújtja javaslatát az LMP

Az LMP a 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a hősök iránti tiszteletből ismét, immár tizenharmadszor is benyújtja a parlamentnek lusztrációs törvényjavaslatát - közölte Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt ünnepi megemlékezésén vasárnap Budapesten.

"Aki nem tiszteli a diktatúra örökségének feltárását, nem tiszteli '56 áldozatait, nem tiszteli '56 hőseit" - fogalmazott az ellenzéki politikus az I. kerületi Mansfeld-emlékműnél.

Szél Bernadett hangsúlyozta: az állambiztonsági múltat egyszer s mindenkorra átláthatóvá kívánják tenni és követelik a diktatúra működtetőinek kizárását a közélet legmeghatározóbb pozícióiból. Megfogalmazása szerint mérhetetlen nagy adósságról van szó, és abban, hogy hatvan évvel a forradalom után még mindig nem számoltunk el a múltunkkal, komoly felelőssége van a mostani kormánypártoknak.

"A diktatúra titkai nem lehetnek egy demokrácia alapjai" - mondta, érthetetlennek nevezve javaslatuk folytonos elutasítását. Szél Bernadett szerint "a bűnök léteznek, ha a bűnöket nem oldjuk fel, továbbra is ott lesznek és ilyen módon Magyarországon nem fogunk tudni egy szabad demokráciát kialakítani". Nem fogjuk tudni felismerni, hogy "mi az, amikor éppen szolgává tesznek minket, mi az, amikor a függetlenségünkre törnek és kik azok, akik ezt teszik nap mint nap" - tette hozzá.

Mint mondta, olyan mércére van szükség, amelynek arányait 1956 hősei határozták meg, és ezzel lehet nemet mondani arra, ha például a kormány a magánérdeket a közérdek elé helyezi vagy ha az állampolgárokat a saját hatalmi céljaira használja fel ahelyett, hogy szolgálná őket és ennek segítségével lehet követelni a szabad szólás és tájékozódás jogát, a sajtó minden pillanatban védendő teljes szabadságát.

Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke beszédében azt hangsúlyozta: mindig van remény, mindig bekövetkezhet változás, soha nem tudhatjuk mikor fordul meg a politikai széljárás.

Úgy fogalmazott: "demokratikus politikusok nem mondhatják, hogy forradalmat akarnak, és mindent megteszünk azért, hogy ne legyen forradalom. Ehhez azonban tisztességes választásokra van szükség, olyan választásokra (...), amelynek szabályaiban az ellenzék is egyetért, és olyan sajtóra (...), amelyiket nem hollywoodi álomgyárosok és nem Mészáros gazdák fognak kézben tartani".

Hadházy Ákos méltatlannak nevezte azokat a beszédeket, amelyek párhuzamot vonnak a hatvan évvel ezelőtti események és a menekültkrízis vagy a moszkvai hatalom és az Európai Unió között, de azokat is, amelyek felhasználásával akarják "lemosni a tíz évvel ezelőtti gyalázatot".

Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője egyebek között arról beszélt, jónak tartja azt az igyekezetet, hogy a modern kor eszközeivel igyekeznek megismertetni az embereket e sokáig elhallgatott ünneppel, ugyanakkor kifogásolta, hogy nem történt teljes körű igazságszolgáltatás és nem történt elszámoltatás a 2006-os rendőrterror kapcsán. Kérdésként vetette fel, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány mikor fogja visszaadni a kitüntetését.

Hangsúlyozta: az ,56-os forradalmárok kezükbe vették az életük irányítását, ez a ma feladata is, "nap mint nap ki kell állni magunkért".

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×