eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jövőre is folytatódik a munkahelyvédelmi akció - a nap hírei

A magyar embereknek joguk van elmondani véleményüket. Még az idén a kormány elé kerülhet a nemzeti vízstratégia.

A magyar embereknek joguk van elmondani véleményüket Brüsszel bevándorlási politikájáról és más hasonlóan fontos kérdésekről - jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a kvótareferendumról tartott tájékoztatón Európa és Magyarország érdekeivel ellentétesnek nevezte az Unió bevándorlási politikáját. Trócsányi László igazságügyi miniszter közölte: Magyarország nem adott át olyan hatáskört Brüsszelnek, amely alapján lehetséges lenne a kötelező betelepítés. Hozzátette: a referendum mindenben megfelel az alkotmánynak. Áder János államfő október 2-ára írta ki a népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról.

A bécsi belügyminisztériumban volt konzultáción a magyar nagykövet a magyar határon bevezetett kamionellenőrzés miatt - közölte a sajtóhírekkel összefüggésben az InfoRádióval a külügyi tárca. Az osztrák közszolgálati médiának korábban Wolfgang Sobotka tárcavezető jogszerűtlen válaszlépésnek minősítette a magyar intézkedést, ami miatt feltorlódtak a teherjárművek az A4-es autópályán. Az ORFK közlése szerint a nyári ellenőrzés része a volt hegyeshalmi határátkelőnél zajló közlekedésbiztonsági akció.

Jövőre is folytatódik a munkahelyvédelmi akció - közölte a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter azt mondta: a kormányzati program évente átlagosan 900 ezer dolgozó foglalkoztatását segíti, és 3 évvel ezelőtti indulása óta már több mint 400 milliárd forinttal csökkentette a munkáltatók terheit. Az ehhez szükséges forrás megtalálható a 2017-es költségvetésben is.

Kormányhatározat készül az alapellátás és a népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztéséről - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence képviselői kérdésre adott válaszában azt írta: a kabinet népegészségügyi prioritásnak tartja a száj- és fogbetegségek kockázatának csökkentését, korai felismerését és kezelését. Márciusban indult a komplex népegészségügyi szűrések elnevezésű projekt megvalósítása.

A jövő évtől nem kaphat működési engedélyt az a patika, amelyben a gyógyszerészi tulajdon nem haladja meg az 50 százalékot. A gyógyszerészek az eddiginél kedvezőbb feltételekkel kaphatnak hitelt ahhoz, hogy az előírt tulajdonrészt megvásárolják. A július 1-jén megjelent kormányrendelet értelmében a hitelt a korábbi 3 helyett 1,5 százalékos kamatteherrel lehet igénybe venni, a felvehető hitel összege pedig 60 millióról 150 millió forintra nőtt.

Még az idén a kormány elé kerülhet a nemzeti vízstratégia. A Kvassay-terv részeként Magyarország 2020-ig mintegy 300 milliárd forint európai uniós támogatást használhat fel ár- és belvízvédelmi, illetve vízrendezési fejlesztésekre. Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: az előző európai uniós pénzügyi ciklusban 211 árvízvédelmi beruházás valósult meg.

Minden akadály elhárult a Városligetet évtizedek óta elcsúfító Hungexpo épületek bontása elől - közölte Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, miután a rendőrség kiürítette a területet. A rendőrök 63 emberrel szemben intézkedtek, 12 embert előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés miatt. A ligetvédők az este is azért demonstráltak, mert véleményük szerint az építési munkálatok miatt kevesebb lesz a zöldfelület és fákat is ki kell vágni.

Posztumusz hadnaggyá nevezte ki a múlt pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt 4 tűzszerész katonát honvédelmi miniszter. Simicskó István emellett a szolgálatteljesítés közben elhunyt hősöknek és a tűzszerész balesetben megsérült főtörzsőrmesternek a Hazáért Érdemjelet adományozta. A tárcavezető korábban azt mondta: külső, független szakértők vizsgálják a múlt pénteki hortobágyi robbanás körülményeit. Ennek lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre. A 4 tűzszerész akkor halt meg, amikor hatástalanítás közben felrobbant egy 250 kilogrammos bomba. Egy ember súlyosan megsérült.

A jövő hétre tűzte ki az első tárgyalási napokat Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék Az ügyészség 5 vádpontban több mint 5 ezer rendbeli csalást és sikkasztást ró Tarsoly Csaba és társai terhére. Az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint és több mint 30ezer sértett van. A Fővárosi Főügyészség a mintegy százezer oldalas nyomozati anyag alapján az év elején emelt vádat a 11 vádlott ellen.

Kinevezte a kormány az új postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztost. Szerdától Bártfai-Mager Andrea látja el a feladatokat. Az új kormánybiztos eddig a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja volt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy Németh Lászlóné nyugdíjba vonul.

Tóth Bertalant választotta meg a MSZP képviselőcsoportja parlamenti frakcióvezetőnek. A politikus kőkemény ellenzékiséget ígért, és közölte azt is, hogy lemond az MSZP Baranya megyei elnöki posztjáról. Általános frakcióvezető-helyettes lett Burány Sándor, és frakcióvezető-helyettessé választották Szakács Lászlót, Tóth Csabát és Varga Lászlót. A frakcióigazgatói tisztséget Velez Árpád tölti be.

A Dél-afrikai Köztársaságban 6 év börtönbüntetésre ítélték Oscar Pistoriust. A paralimpiai bajnok futót barátnője szándékos megölésével vádolta az ügyészség. A most meghatározott büntetés jóval kevesebb, mint az ilyen ügyben minimálisan kiszabható 15 évi börtön.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×