eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nőnek a pedagógus bérek - a nap hírei

Jövő szeptembertől is 3,5 százalékkal nőnek a pedagógus keresetek. Előrelépésnek tartja az egészségügyre jövőre fordítható mintegy 170 milliárd forint elkülönítését a területért felelős államtitkár. Egy század katonával segítik a Baltikum biztonságát a visegrádi országok jövőre a NATO keretei között.

Jövő szeptembertől - az idei évhez hasonlóan - 3,5 százalékkal nőnek a pedagógus keresetek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kijelentette: csaknem 50 százalék lesz a pedagógusbér-növekmény. A nem pedagógus végzettségű, de az oktató-nevelő munkát segítők bére is emelkedik, januártól 10 százalékos emelésre számíthatnak. Ennek egy része fix, egy része teljesítményfüggő lesz. Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár közben arról beszélt: augusztus közepére készíti el a tanmenetjavaslatokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az állami intézményfenntartás átszervezésével a lényeg továbbra sem változik: ezentúl is központi lesz az irányítás és a finanszírozás. Galló Istvánné budapesti tanévzáró tájékoztatóján kitért arra, hogy 25 pontos követeléseikből 19-ben megállapodás közelébe kerültek, de azok mégsem kerültek be a módosított köznevelési törvénybe. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint továbbra is kormány-közeli és a kabinettől függő szervezetekből áll a Közoktatási Kerekasztal, ezért nincs lehetőség ott valódi egyeztetésre. Mendrey László elnök az InfoRádióban elmondta: a kritikus testületek nem folyhattak bele az érdemi munkába.

Előrelépésnek tartja az egészségügyre jövőre fordítható mintegy 170 milliárd forint elkülönítését az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az Inforádió Aréna című műsorába arra hívta fel a figyelmet, hogy a GDP fél százalékával nő az ágazatra fordítható összeg, ennek jelentős része a béremelésre használható fel. Az államtitkár az egészségügyi ellátórendszer strukturális átalakítását tartja egyik legfontosabb feladatának. A fővárosi úgynevezett szuperkórházakról úgy fogalmazott: ebben az évben várhatóan elkészülnek az új építések megvalósíthatósági tanulmányai.

Eddig több mint 26 milliárd forintot szerzett vissza a 4-es metró 2010 előtti szerződéseinek rendezésére adott pénzből a budapesti városvezetés - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a kormány 2010 után a Demszky-korszak kedvezőtlen szerződéseivel összefüggő perek rendezésére nettó 67 milliárd forintot adott a fővárosi önkormányzatnak. A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága az adatokat a DBR Metró Projekt Igazgatóság jelentésére hivatkozva közölte hozzátéve, hogy a 4-es metró költségeinek elszámolása még tart.

A bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött, eddig vizsgált aláírások 14 százaléka hibás, így érvénytelen - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona Kész Zoltán független képviselő kezdeményezéséről megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze 200 ezer aláírást, az ellenőrzést addig folytatják az NVI-nél, amíg megállapítható, hogy biztosan összegyűlt a százezer érvényes ajánlás. Ezután az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Az európai biztonsági stratégia újabb intézkedéseit jelentette be az Európai Bizottság. Navracsics Tibor kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztos arról beszélt: a lépések középpontjába a demokrácia, a szabadság, az emberi méltóság és a tisztelet közös értékeinek átadását kell állítani. Kiemelte: a terrorizmushoz vezető erőszakos radikalizálódás kezelése elsősorban a tagállamok, valamint a helyi, regionális és nemzeti szintű hatóságok feladata. A csomag rögzíti az átfogó oktatás előtérbe helyezését, amely segíti a társadalmi befogadást, a közös európai értékeket.

Egy század katonával segítik a Baltikum biztonságát a visegrádi országok jövőre a NATO keretei között - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca arról tájékoztatott: a cseh, lengyel, magyar és szlovák alakulatok háromhavonta váltják egymást, és közös kiképzési tevékenységet folytatnak majd a balti egységekkel. Kedden kezdődött a NATO védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása. A mostani az első olyan védelmi miniszteri tanácskozás a katonai szervezet történetében, amelyen már meghívottként, megfigyelői minőségben Montenegró védelmi minisztere is részt vesz.

A szabad munkaerő-áramlás korlátozása ellen tüntettek a közúti fuvarozók Brüsszelben. A megmozduláson a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is részt vett. Bobál Dávid, a szervezet képviselője elmondta: a nemzetközi demonstráció célja, hogy az érdekképviseletek felhívják a figyelmet az Európai Unió több tagországában megjelenő protekcionista intézkedések veszélyeire. A fuvarozók felszólították az Európai Bizottság elnökét és a közlekedésügyi biztost: haladéktalanul intézkedjen azért, hogy a Németországgal ez ügyben kezdeményezett eljárás minél előbb eljusson az Európai Bíróság elé.

Több száz álarcos rendbontó támadt ismét a rendőrökre Párizsban. Közben tízezrek tiltakoztak békésen a munkajogi reform ellen a 9. országos tiltakozónapon. Az összecsapásokban 26-an megsérültek, köztük 6 tüntető és 20 rendőr, 15 embert pedig előállítottak a rendőrök. Franciaországban március eleje óta tartanak a sztrájkok a munkaerőpiac átalakítását és a munkanélküliség csökkentését célzó törvénytervezet miatt. Hétfőn egy francia iszlamista az otthonukban ölt meg egy rendőrt és a feleségét Párizs közelében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×