eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ez a nap a magyar nemzet rendkívüli meghurcolásának kezdete

Az ország számos pontján és a határon túl is tartottak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából, Budapesten a Kossuth téren ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót, a Magyarság Házában rendezett központi ünnepségen Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet.

A fővárosban a Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját a trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján. Az ünnepi ceremónián jelen voltak kormányzati, állami és civil szervezetek képviselői is.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyarság Házában rendezett központi ünnepségen azt mondta: 1920. június 4. egy égbekiáltó igazságtalanság jelképe, az ezeréves, Kárpátok gyűrűzte magyar állam feldarabolásának dátuma, a magyar nemzet rendkívüli meghurcolásának kezdete.

Noha a nemzet a 20. század során "a hátán cipelt kereszt súlya alatt többször meghajlott", minden egyes alkalommal felegyenesedett. Így volt ez a 1920-as és 1930-as években, a második világháború, majd 1956 terrorja és a szocialista internacionalizmus diktatúrája után is. Pedig tiltották a nemzet fogalmát, a nemzeti jelképeinket, üldözték a magyar himnusz puszta eléneklését, és felszámolták a külvilág megannyi menedékét - idézte fel Szilágyi Péter, hozzátéve, hogy a teher megerősítette a magyarságot.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Nyíregyházán azt mondta, Trianon egy próbatétel, amit ki kell állnia a magyaroknak, ha ez sikerül, akkor jobbak és egységesebbek lesznek, és ismét lesz ezer évük.

A párt vezetője a Hősök terére szervezett trianoni megemlékezésen kifejtette, Trianon traumáját és örökségét évről-évre át kell adni a felnövekvő generációnak. "Fel kell tépni a sebeket" azért, hogy a fiatalok is tisztában legyenek azzal, magyarként bizonyos kötelezettségeik vannak, ami nem kizárólag az emlékezésből és a fájdalom "bekiabálásából" áll - mondta. Az ellenzéki párt elnöke szerint Trianon nemcsak egy dátum, hanem egy Mohács óta tartó történelmi folyamat, a magyarság Kárpát-medencei népességfogyásának, befolyáscsökkenésének a folyamata.

Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője és Falus Norbert nemzetpolitikai szakszóvivője közleményben hangsúlyozta, fontos emlékezni rá, hogy mindannyiunk közös felelőssége tanulni a múlt hibáiból, és közös feladata olyan nemzetpolitikai stratégiát megvalósítani, ami a mai helyzetben a lehető legnagyobb támogatást jelenti a külhoni magyar közösségeknek, miközben tiszteletben tartja azok önrendelkezési jogát. Az LMP szerint a nemzetpolitika elsődleges feladata, hogy az egyes nemzetrészek önálló kezdeményezéseit, saját stratégiáját támogassa és segítse. Olyan nemzetstratégiára van szükség, mely az egész Kárpát-medencét egy természeti egységként kezeli, és a felmerülő problémákra ezen szemlélet mentén ad fenntartható megoldási javaslatokat.

A Magyar Liberális Párt (MLP) és az LMP ifjúsági szervezete a VIII. kerületi Szabó Ervin téren található Magyar igazság kútjánál tartott megemlékezést, ahol a Liberális Fiatalok Társasága (LiFT) és a Lehet Más a Jövő képviseletében virágokat helyeztek el. A LiFT képviseletében Bakai Gergely arról beszélt, hogy minden magyart érintett a trianoni békeszerződés, és a tragédiákat együtt kell feldolgozni, közösen kell emlékezni rájuk. A Lehet Más a Jövő elnökségi tagja Cohen Áron azt mondta: a trianoni békediktátum évfordulója mindenki számára egyértelmű történelmi tragédia. A tragédiát nem szétválasztásra, hanem egység kovácsolására kell használni - emelte ki.

Az Együtt, a Korszakváltók Pártja közleményében azt írta, a Trianoni békeszerződés és az ebből eredő, máig tartó fájdalom megélése vagy meg nem élése nem választhatja szét a magyar nemzet tagjait. Molnár Tibor és Zentai András, a párt politikusai úgy fogalmaztak: "a magyar nemzet egy és egységes, és mindenkinek helye van benne, aki annak sorsát a szívén viseli." A párt szerint Trianon arra tanít, hogy a velünk élő kisebbségek ugyanúgy a nemzet részei, ahogy a többség: ha őket elnyomjuk, azzal leginkább saját magunknak ártunk.

Erdélyben elsősorban templomokban szervezett rendezvényeken tettek hitet a nemzeti összetartozásról a trianoni döntés évfordulóján. Az idei összetartozás napjára rányomta a bélyeget az a tény, hogy vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Romániában, és szombaton a törvény értelmében kampánycsendet kell tartani.

A trianoni békediktátum 96. évfordulóján, szombaton a Felvidék többtucat magyarok lakta településén is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×