eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Az MSZP szerint a jövő évi büdzsé szemfényvesztés, a Fidesz szerint garancia

A szemfényvesztés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán a parlamentben.

Tóbiás József a törvényjavaslat általános vitájában úgy értékelte, a 2017-es

költségvetés egy a gazdagokat még jobban támogató évet vetít előre, az emberek többségének azonban semmilyen reményt nem ad helyzete megváltozásához.

Az MSZP vezérszónoka azt mondta, alapjaiban elhibázott a büdzsé, a társadalom kettészakítottságát és Magyarország régiós országoktól való lemaradását erősíti.

Az ellenzéki politikus szerint semmi sem látszik a több pénzből az oktatás területén, míg a nyugdíjemelés mértéke megalázó. Jelezte, az MSZP a szociális területre, az oktatásra és az egészségügyre szán több forrást és ezt kezdeményezve nyújt be átfogó költségvetési módosítócsomagot.

Fidesz: mindenki léphet egyet előre

A 2017-es költségvetés garantálja, hogy mindenki egy újabb lépést tehessen előre - mondta Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerdán kezdődött parlamenti vitájában.

Az intézkedések közül kiemelte, hogy csökken a tej, a tojás és a baromfihús, továbbá az éttermi és az internetszolgáltatások áfája.

2017 a lakásépítés éve lesz Magyarországon - folytatta a kormánypárti képviselő -, a költségvetés ugyanis több mint 200 milliárd forintot fordít az otthonteremtés támogatására.

Mindez komolyan érinti az államháztartás bevételi oldalát, de a kormánynak nem áll szándékában felpuhítani a büdzsét - mondta Szűcs Lajos.

KDNP: a családok számára ilyen kedvező büdzsé még nem volt

A családok számára olyan kedvező költségvetést, mint a jövő évi, a polgári kormány még sosem tudott beterjeszteni - hangsúlyozta Hargitai János, a KDNP vezérszónoka a 2017-es büdzséjavaslat szerdai, parlamenti vitájában elmondott felszólalásában.

Beszélt arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével egy átlagos család évente mintegy 35-40 ezer forintot takaríthat meg. Növekszik a kétgyermekesek adókedvezménye, az otthonteremtési lehetőségekre pedig összesen 211 milliárd forintot szán a kormány - sorolta.

A kormánypárti képviselő hangsúlyosan szólt arról, hogy jövőre 1600 milliárd forintnyi hazai forrás szolgálja a fejlesztéseket, és azt is kiemelte, hogy az Orbán-kormány 2010 óta mindig tartani tudta a büdzsék sarokszámait.

Jobbik: a kiszáradt gazdaság költségvetése a jövő évi

A "kiszáradt gazdaság" költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét a Jobbik.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt vezérszónoka szerdán az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában úgy értékelte, hogy számos ponton "szakmai blődlik" szerepelnek az előterjesztésben.

Újra biankó csekket kérnek, mint az elmúlt hat évben sokszor - mondta az ellenzéki politikus, aki azt kérdezte: ez már a polgári Magyarország vagy lesz még rosszabb?

Szóvá tette, hogy még a 2015-ös büdzsével sem számoltak el, és így, zárszámadás nélkül adta be kormány a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatot, ráadásul április végén szerinte a megfelelő pénzügyi adatok sem álltak rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

LMP: ez a leszakadás és a magánérdekek költségvetése

A további leszakadás és a magánérdekek költségvetésének nevezte a 2017-es büdzsét Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerdán az Országgyűlésben.

Az ellenzéki párt képviselője úgy vélte: ez a költségvetés a ma rendelkezésre álló alternatívák között a legrosszabb választás, rossz döntéseket tartalmaz rosszul kitűzött célok érdekében, nem old meg sürgető problémákat és nem segít Magyarországon.

"Ez a további leszakadás és szétszakadás költségvetése, nem jó másra, mint növelni a szakadékot a kormány kedvezményezettjei és mindenki más között. Ez a költségvetés a magánérdekek költségvetése, a kormány írta, de a szerzők kezét oligarchák fogták és irányították" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az LMP azt bizonyítja majd a költségvetés vitájában, hogy van másik út, van alternatíva, és igenis ki lehet vezetni Magyarországot, abból a zsákutcából, ahová az elmúlt években jutott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×