Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pesti srácok a Terror Háza előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"A szabadságért és a függetlenségért" címmel nyílt 1956-os, utcai emlékkiállítás a Terror Háza Múzeum előtt. A kiállítás a személyes élettörténeteket, a különböző személyes perspektívákat mutatja be magyar és angol nyelven - mondta az InfoRádiónak Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

"Nem egy kronologikus, iskolamesteri bemutatását kínáljuk a forradalom és a szabadságharc történetének, hanem azokat a személyes teljesítményeket mutatjuk be, amelyek nélkül mindez nem jöhetett volna létre, és amelyeket eddig kellőképpen nem méltattunk" - mondta a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

"Néhány hőst felemeltük, de nagyon keveset közülük. Azoknak a pesti srácokat, akik valójában kivívták ezt a győzelmet - mert mondjuk ki, az 56-os forradalom és szabadságharc a maga nemében győztes volt - nem köszöntük meg, nem háláltuk meg. A hatvanadik évforduló lehetőséget teremt arra, hogy rájuk fókuszáljunk" - fogalmazott.

Mint elmondta, a kiállítás a Terror Háza Múzeum előtt, az utcán tekinthető meg - ott, ahol a forradalom és a szabadságharc is zajlott.

"A kiállítás a személyes élettörténeteket, a különböző személyes perspektívákat mutatja be szikáran - úgy, hogy befogadható legyen - magyar és angol nyelven. Ha azokat a döntéseket, amiket a pesti srácok annak idején hoztak, és nagyon sokan támogattak - hiszen az ország mögöttük állt - nem ismerjük el, akkor kétségessé tesszük, hogy ezért a közösségért érdemes lenne áldozatot hozni. Más szóval, ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak" - fogalmazott.

"Bemutatjuk azoknak a szabadságharcosoknak az élettörténetét, akik nagy nehezen, a megtorlás ellenére túlélték, és ma is itt vannak közöttünk. Bemutatunk olyan hősöket, akiket kivégeztek, és bemutatunk olyat, aki gyerekként élte át az egészet, és naplót készített erről az eseménysorozatról. Igyekszünk azt leírni, bemutatni, hogy kik is ezek a pesti srácok" - részletezte Tallai Gábor.

Hozzátette, hogy a kiállításon a hősök mellett bemutatják a felelősöket, a tetteseket is, akik a megtorlásban játszottak szerepet.

"Ez is egy kötelezettség, mert a személyes döntések súlyát a felnövekvő nemzedékek számára világossá kell tenni. A történelem menete olyan, hogy olykor sűrű lesz az idő, és dönteni kell, hogy mit teszek, mely oldalra állok. Voltak, akik a fényt választották, még akkor is, ha ez a személyes életük elvesztésével jár" - fogalmazott a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Hanganyag: Fehér Anna Magda