Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már itt is van az allergiaszezon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött az allergiaszezon. Virágzik és jelen vannak a levegőben az éger, a tiszafafélék és a mogyoró pollenjei is, amelyek már tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél - mondta az InfoRádiónak Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

"A tavaszias időjárás jóval korábbi időpontra hozta a pollenek megjelenését a levegőben. Februárban még nem kellene ezeknek a polleneknek jelen lenniük. Az enyhe télnek is köszönhető, hogy már most virágzik és nagy mennyiségben jelen van a jéger, a citrus, a tiszafafélék, a kőris, a szil és a fűz pollenjei. A mogyoró virágzása pedig már most lecsengőben van" - közölte Magyar Donát.

"Ezek között vannak erősebb allergének, amelyek az arra érzékenyeknél tüneteket okozhatnak. A tavasz legerősebb allergénje a mogyoró, aminek már leszállóágban van a pollenkoncentrációja, de a keleti országrészben még tapasztalhatnak az arra allergiásak tüneteket" - hangsúlyozta az osztályvezető.

Elmondta azt is, hogy az éger pollenjei is magas koncentrációt érhetnek el, gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak az országban a szárazabb időszakokban.

"A mogyoró példájából az látszik, hogy korábban zajlik le a virágzás ideje, mint szokott, ám ez előre láthatóan nem fog nagyon elnyúlni. Még tavaly novemberben is tapasztaltak tüneteket a mogyoróallergiások, ennek oka az volt, hogy akkor is volt egy rendkívül meleg időszak. Ez a második időszak rövid időn belül, amikor a mogyoró allergiát okozhat. Ez nagyon ritka, rendkívüli jelenség" - hangsúlyozta Magyar Donát.

Az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője közölte, a következő napokban-hetekben növekedhet bizonyos allergének száma a levegőben.

"A kőrisre virágzására például számíthatunk. A fűzfának egyelőre még kevés a pollenje a levegőben, de néhány helyen már közepes mértéket lehet mérni. Mivel az időjárás óráról órára változik, elég kiszámíthatatlan az allergia előfordulása. Arra kell figyelnünk, hogy az eső felszáradása utáni derűs időben megemelkedhet az allergiás tünetek gyakorisága. Viszont a nagyon erős szél felhígítja a levegőben a pollen arányát, így szeles időben és néhány órával az eső után enyhülhetnek a tünetek" - mondta az InfoRádiónak az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella