eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lázár: lehessen népszavazás, ha a társadalom azt akarja

Többszáz fős tömeg tüntetett kedden este a Nemzeti Választási Irodában történek miatt. A szocialisták szerint ilyen eset csak diktatúrákban lehetséges. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket.

Folyamatosan a népszavazást követelte az Alkotmány utcában összegyűlt tömeg, miután nagy darab, kopasz férfiak egy csoportja akadályozta meg kedden, hogy a szocialista párt újra beadja a népszavazásii kezdeményezését a vasárnapi boltzárról.

"Bíztam benne, hogy a társadalom többsége hiszi, hogy akkor szabad Magyarország, és akkor lesz erős, ha az emberek véleményt mondhatnak az életükben olyan kérdésekről, amelyekről előtte nem kérdezték meg őket" - mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke az Alkotmány utcai tüntetésen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este arról beszélt, fontos, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket. Lázár János szerint a televíziós felvételek alapján a Nemzeti Választási Bizottságnak minden körülményt figyelembe kell vennie.

"A demokrácia szempontjából az a lényeg, ha a nép népszavazást akar arról hogy vasárnap nyitva vagy zárva legyenek-e az üzletek, akkor lehessen népszavazás" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is élesen bírálta a kormányt hosszan sorolva az egyes intézkedések általa vélt hibáit.

"Ilyet csak diktatúrákban csinálnak, és a diktatúrában az egyetlen biztos jel a félelem. Mert a diktátor fél" - jelentette ki.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szerint a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb. Kiemelte, hogy pártja nem érintett a Nemzeti Választási Iroda épületében történt eseményekben.

A Fidesz később közleményében arról írt, hogy a szocialisták keltették a botrányt. A kormánypárt hangsúlyozta, hogy immár sokadszor fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási indítványt szabályosan beadni.

Az ellenzéki pártok már többször szerettek volna népszavazást kezdeményezni a vasárnapi boltzárról, eddig azonban egyszer sem érték el céljukat.

Szerző: Szabó Gergõ

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×