Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rétvári: jelentősen csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A köznevelési kerekasztalt megelőző tankerületi fórumokon elhangzottakat is figyelembe véve egyharmadára csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia; ez a párbeszéd "nulladik" eredménye - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfő este Ráckevén, a helyi művelődési házban tartott fórumot követő sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta, a miniszteri döntés részleteit tartalmazó útmutató már hozzáférhető az Emmi honlapján. Az államtitkár az ezekben a napokban országszerte szervezett 198 tankerületi fórumról szólva kiemelte, fontos az oktatási intézmények képviselői véleményének megismerése, hogy azokat felhasználhassák "a nehéznek ígérkező" köznevelési kerekasztalon.

Kérdésre válaszolva a pedagógusok sztrájkbizottságának hétfői bejelentésével kapcsolatban, miszerint február 13-ára a fővárosba demonstrációt szerveznek a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítása érdekében, úgy fogalmazott: Magyarországon demokrácia van, mindenki kifejtheti a véleményét így is.

Hozzátette: az Emmi az érdekképviseletekkel, a Pedagógusok Szakszervezetével is folyamatos formális és informális egyeztetést folytat, mint ahogyan minden tankerületben "mindenkit" meghallgat, minden véleményre kíváncsi, és így lesz ez majd a köznevelési kerekasztalon is.

Az államtitkár szerint az oktatás központi fenntartása olyan megőrzendő érték, amely nemcsak a pedagógus életpályát, hanem például a bérek folyamatos emelkedését is garantálja. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését nem tervezi a kormányzat, ám belső szerkezetátalakításra sor kerülhet.

A parlamenti államtitkár a Klikkel kapcsolatos kritikákra reagálva elmondta: "húsz éven át láttuk (.), milyen nagy minőségi különbségek voltak" az egyes iskolák között, és milyen hátránnyal indult például egy kis vidéki iskolába járó gyerek.

Rétvári Bence kitért arra, hogy az oktatás központi fenntartásának bevezetése óta folyamatosan emelkedtek a pedagógusbérek.

Az adminisztratív terhek nagyarányú csökkentése, a tankönyvek tartalmának kialakításába bevont pedagógusok véleményének kikérése, az ingyenes tankönyv, illetve étkeztetés bevezetése mind jelentős vívmány, szeptembertől pedig további "érezhető" változások lesznek - tette hozzá az államtitkár.

Fontos eredmény az is, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben érezhetően nőtt a pedagógus hivatás iránti érdeklődés: az elmúlt években másfélszer annyian jelentkeztek szakirányú főiskolákra és egyetemekre, mint korábban - mondta az államtitkár.