Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Novák Katalin: A sok CSOK-rendeletből kettő lehet?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két új rendeletre van szükség a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

"Sok szó esik a CSOK-ról, ami azt jelzi, hogy óriási az érdeklődés, és tényleg sikerült olyan területre tapintatni, ami emberek tömegeit érinti. A családok nagyobb része december óta erről beszél, azt kalkulálják a konyhaasztalnál, hogy igénybe vegye vagy ne, de mindenképpen tájékozódnak. Ez jó, természetes, hogy mindenki szeretné tudni a részleteket."

"Azt is látjuk, hogy mint minden teljesen újszerű rendszer bevezetésénél, éppen a részleteknél derülnek ki akár a pontatlanságok, a nem egyértelmű kitételek, amelyek között nem tudnak eligazodni az emberek. Ez is természetes, hiszen úgy született meg ez a döntés, hogy meglévő jogszabályok, rendeletek módosításával képeztük le."

"Most azt látjuk, hogy a négy-öt rendeletben való eligazodás - mi a lakás definíciója, mit jelent a tetőtér beépítés, neki ezért mennyi pénz jár - rendkívül nehéz. Ezért mondtuk azt, hogy szükség van két új rendeletre, az egyik az újépítésű, a másik a használt ingatlanokra vonatkozik, amikor valaki egyiket vagy másikat megvásárolja, a megfelelőt kell csak tanulmányoznia" - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin ismertette: "a változás tavaly júliusban volt először, amikor bevezettük a CSOK-ot, aztán decemberben meghirdettük a 10+10+5 millió forintos támogatást meghirdettük és sok feltételen javítottunk, azóta pedig arról beszélünk, hogy a következő kormányülésen - február 3-án még milyen döntések szükségesek, ezeket leképezzük jogszabályi szinten ezekben a rendeletekben."

Hanganyag: Exterde Tibor, Herczeg Zsolt