eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kórházakban is bevezetik a kancellári rendszert - lapszemle

A Magyar Időkben megjelent interjúban Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos azt mondta: Magyarország és Budapest a következő időszakban a világhíradók egyik főszereplője lehet a Dagály fürdő területén épülő uszodakomplexum. A Népszabadság arról ír, hogy áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer.

A Magyar Idők interjút közöl Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztossal, aki szerint Magyarország és Budapest a következő időszakban a világhíradók egyik főszereplője lehet a Dagály fürdő területén épülő uszodakomplexum, a Puskás Ferenc Stadion felújítása, az olimpiatervek és az új kongresszusi központ kialakítása miatt. A kormánybiztos szerint a 2017-es vizes világbajnokság a magyar olimpiai pályázat vizsgaelőadása lesz.

A Népszabadság arról ír, hogy áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer, a műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden fővárosi kórháznak meg kell operálnia bármikor a nap folyamán. A lap kiemeli, hogy akinek nincs bejelentett lakcíme a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lett, a kórházak kapacitáshiány miatt nem tagadhatják meg az ellátást.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy a felsőoktatási intézmények után a kórházakban is bevezetik a kancellári rendszert, hogy segítsék az intézmények gazdasági működését, és így csökkenjenek az adósságok. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az új rendszerben térségi jellegű felosztás lenne.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy a személyszállítás különböző szereplőinél vizsgálódott az utóbbi időben az adóhatóság. A hivatásos taxisoknál főként éjjel és hajnalban találtak szabálytalanságokat az ellenőrök, az internetes alkalmazással hívható kocsik sofőrjei közül viszont egyik sem úszta meg büntetés nélkül. A hivatásosoknál leginkább a számladással volt probléma, az internetes alkalmazással elérhető fuvarozók egyikének sem volt adószáma, és a viteldíjról sem adtak bizonylatot.

A Népszabadság értesülései szerint az év elejére már a budapesti városvezetés számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a 2017-es vizes világbajnokság idejére nem fejezhető be a hármas metró felújítása, pedig úgy tervezték, hogy a Dagály uszodát a nézők elsősorban metróval közelíthetik meg. Most viszont könnyen elképzelhető, hogy a munkálatok miatt éppen akkor nem jár majd a metró és pótlóbuszokkal kell megoldani a közlekedést. A vonalrekonstrukció kivitelezői tendereinek tavaszi meghirdetése önmagában több hónapos csúszást jelent.

Magyarországon tavaly kevesebb mint 800 ezer ember kérte az influenza elleni védőoltást, míg korábban egymilliónál is több vakcina fogyott, és idén is kevesen oltattak - írja a Magyar Nemzet. Az Országos Epidemiológiai Központ közlése szerint az lenne a megoldás, ha az oltóanyag megérkezése előtt elindulna a tájékoztató akció, ami felkelti az érdeklődést az érintett körben. Több helyen és több alkalommal kellene oltóhelyeket működtetni, ezzel is növelhetnék az átoltottságot.

A Napi.hu-n arról lehet olvasni, hogy a Nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság létrehozott egy laboratóriumot az internetes kereskedelemben tapasztalt csalások felderítése és vizsgálata érdekében. A portál kiemeli, hogy az uniós forrásokból 350 millió forintért létrehozott on-line labort elsősorban bizonyítékok kereséséhez és rögzítéséhez használják. A hatóság munkatársai a jogsértő internetes oldalakat vizsgálják főként.

A Portfolió arról közöl cikket, hogy világszerte egyre nagyobb problémát okoz az elhízás. A különböző országok adóintézkedésekkel igyekeznek leszoktatni az embereket az egészségtelen élelmiszerekről, de az élelmiszeripar szereplői tesznek intézkedéseket, leginkább a só és cukor csökkentésével.

A Pénzcentrum cikke szerint a NGM kiadott útmutatása több, eddig nem ismert részletre is ráirányítja a figyelmet a 10+10 milliós otthonteremtési kedvezmény felhasználásáról. A rendelet kizárja a tehetősebb családokat a kedvezményes hitel felvételéből, a vásárolt vagy épített ingatlan áfa és telekár nélkül számított bekerülési értéke ugyanis nem lehet több 30 millió forintnál. A vissza nem térítendő támogatást akár egyedülálló szülő is igényelheti, a 3 százalékos kölcsönt viszont kizárólag házaspárok kérhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×