Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen lehet az új budapesti kórház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ne épüljön meg a tervezett sportkórház - erre tesz javaslatot a kormánynak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezt a tárca vezetője mondta az InfoRádió Aréna című műsorának. Balog Zoltán beszélt az új budapesti kórház tervéről is.

Várhatóan a jövő év elején dönt az új budapesti kórházról a kormány, és az építkezés is elkezdődhet még ebben a ciklusban - mondta az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balog Zoltán hozzátette: a legtöbb érv Buda mellett szól, de a helyszín kiválasztásakor figyelembe kell venni például a megközelíthetőséget és a főváros ellátottságát, ennek feltérképezésére külön miniszteri biztos kértek fel.

Balog Zoltán beszélt arról is: a minisztérium arra tesz javaslatot a kormánynak, hogy ne épüljön meg a tervezett sportkórház, hanem a megújuló Testnevelési Egyetemhez kapcsolódóan egy speciális egészségügyi intézmény végezzen majd például oktatási faladatokat, vagy egynapos ambuláns ellátást.

Már régen nem pénzkérdés az ingyenes gyermekétkeztetés megteremtése - erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán szerint "az elérés és az elérhetőség" megoldása a legfőbb feladat, vagyis az, hogy a rászorulókhoz tényleg eljusson, amit az állam az önkormányzatokkal összefogva kínál, de ez mentális kérdés is, mert az érintettek bizalmatlanok a készpénzjuttatások helyetti állami gondoskodással szemben.

A miniszter szerint mindebben elengedhetetlen az érintettekkel közvetlen kapcsolatban állók, így a civil szervezetek, az egyházak és az önkormányzatok részvétele.

A pazarlást semmiképpen nem szabad megengedni - jegyezte meg Balog Zoltán, hozzátéve: amikor az óvodások 85-90 százaléka ingyen étkezik, be kellene vezetni az angolszász gyakorlatból ismert, feltételekhez kötött támogatást.

Nem a gyerekek étkezéséért kellene fizetni, hanem azért az ételért, amelyet nem mondtak le a szülők időben - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor