eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Zalaegerszegen végzett mérnököknek szinte biztosan lesz munkájuk

Együttműködési megállapodást kötött a duális mérnök- és informatikaképzésről a Pannon Egyetem a zalaegerszegi és nagykanizsai képzési központtal - közölte Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere.

"Zalaegerszegen a műszaki felsőoktatás 2002-ben indult el, és azóta minden itt végzett mérnök azonnal el tudott helyezkedni, sőt a városban, a megyében és a régióban működő cégek és vállalkozások részéről folyamatosan kapjuk azt a jelzést, hogy ennek a mérnöklétszámnak a háromszorosát is tudnák alkalmazni. Jövő év végéig 2500 új munkahely jön létre Zalaegerszegen és igen jelentős a mérnök és informatikus igény" - hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

"Zalaegerszeg volt országosan az első, ahol Kecskeméttel egy időben, 2012-ben elindult a duális mérnökképzés, ez 2014-ben kiegészült a duális közgazdasági képzéssel. Szintén az országban elsőként határoztuk el egy zalaegerszegi duális képző- és innovációs központ létrehozását. Az együttműködési megállapodás arról szól, hogy a Pannon Egyetem égisze alatt működő zalaegerszegi és nagykanizsai képzési központok együtt fognak működni, és a duális informatikai és a duális mechanikai, mérnöki képzésben olyan portfóliót szeretnénk a továbbtanulni szándékozó fiatalok elé tárni, ahol nemcsak jó helyen tudnak továbbtanulni, hanem az elhelyezkedésüket is szinte biztosan tudjuk garantálni. Egyébként Zalaegerszeg Önkormányzata amellett, hogy ezt a duális képzés-innovációs központot saját finanszírozásban létrehozza, megalapított egy olyan önkormányzati, felsőoktatási ösztöndíjat, amely azt jelenti, hogy minden olyan fiatalnak, aki vállalja, hogy a Pannon Egyetem mérnöki karának zalaegerszegi duális mechatronikai mérnöki képzésén tanul tovább, az önkormányzat tizenötezer forint ösztöndíjat ad" - jelezte a polgármester.

"A duális képzésnek az a lényege, hogy gyakorlati képzést is nyújtson. A Zalaegerszegen 2012 óta zajló duális képzésből szerzett tapasztalataink nagyon jók, tizenhét megyei vagy városi vállalkozás kapcsolódott be az oktatásba. Az az igazán nagy előnye, hogy nem egy ismeretlen fiatalt kell majd kiválasztani a diploma átvétele után, hanem a tanulmányaik alatt ezek a fiatalok az elméleti képzést megkapják az egyetemen, a gyakorlati oktatásban ott vannak a cégeknél. A vállalkozás így olyan plusz munkaerőhöz tud jutni, a diploma átvétele után, akiről pontosan tudja, milyen munkára számíthat. Ez előnyös a hallgatónak, a cégnek és a városnak is" - fűzte hozzá Balaicz Zoltán.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×