eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin

Inflációs meglepetés érheti Magyarországot

Jövőre inflációs meglepetés érheti az országot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Madár István, a Portfolio, és Ürmössy Gergely, az ErsteBank Zrt. vezető elemzője.

"Ma jelent meg az inflációs mutató, ami újra pozitív tartományba, egészen az őrületes magasságú 0,1 százalékig emelte a fogyasztói árindexet" - mondta Madár István, a Portfolio elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: ennél nyilvánvalóan magasabb lesz az infláció a következő hónapokban és években, év végére elérheti az 1%-ot, jövő évben pedig 2% körüli szintekre mehet.

"Az elmúlt időszakban több olyan egyedi sokkhatás befolyásolta az inflációt, amely alaposan eltérítette a jegybanki céltól. Az egyik ilyen korábban a rezsicsökkentés volt, majd utána, ami még tovább szolgálta az infláció mérséklődését, a negatív olajár-sokk, ami pont egy éve indult el és első körben az üzemanyagárakra, később pedig több más termékszolgáltatás árára is hatást gyakorolhatott" - fogalmazott a Portfolio elemzője.

Mint mondta, van egy általános hűtőkörnyezete az inflációnak ma Magyarországon, amely részben a világgazdaság egyre nyilvánvalóbb lassulásának köszönhető. A kínai növekedési aggodalmak is elég látványosak. A nyersanyagárak zuhanása, amit valószínűleg elsősorban a kínai kereslet gyengesége magyaráz, szintén ilyen látványos jelenség.

"Az egyik oldalról van egy hűtő hatás, a másik oldalon viszont várunk olyan tényezőket, amelyek erősítik a hazai inflációs folyamatokat. Vannak technikai hatások, például hogy az olajár kezdeti esése kiesik az inflációs mutatóból és a rezsicsökkentés is eltűnt a mutatóból. De van még legalább két olyan dolog, amivel számolunk. Az egyik szintén ilyen egyedi hatás: a dohány adójának drasztikus megemelése, amely az inflációt elemzői számítások szerint akár fél százalékponttal is emelheti. A másik ilyen fontosabb közgazdasági hatás, hogy az egyre inkább megnyilvánuló munkaerő-piaci szűkösségek és feszültségek mennyire jelentkeznek a bérezésben. Ha pedig jelentkeznek, akkor ezek a bér-inflációs hatások utat törnek-e az árakban. Általában az a tapasztalat, hogy igen" - mondta Madár István.

Hozzátette: ha valóban elindul egy magasabb bérezési politika a szűkös munkaerő-piaci jelenségek miatt, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre inflációs meglepetés érheti az országot.

"Én is nagyon hasonlóan látom az inflációs helyzetet és jelenséget Magyarországon" - mondta Ürmössy Gergely, az ErsteBank Zrt. vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint mondta, nem szereti az inflációs főmutatót nézni, mert nagyon sok torzító hatás szerepel benne.

"Szerintem azt, hogy mi zajlik Magyarországon inflációs szempontból, jobban mutatja a maginfláció, vagy a másik három jegybanki alapmutató. Például a maginfláció esetében tökéletesen látszott, hogy idén év elején ennek a mutatónak a mozgása 1% körül megfeneklett, azóta folyamatosan gyorsul" - fogalmazott az ErsteBank Zrt. vezető elemzője.

Hozzátette: az, hogy nincs Magyarországon infláció, csak akkor igaz, ha valaki pont azzal a fogyasztói kosárral rendelkezik, mint amit a KSH számol. Ha az elmúlt hónapok adatait nézzük, akkor a legtöbb termékkosárban van infláció. A szolgáltatások vagy a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszer szektorában egyértelműen látszik, hogy kibontakozóban van egy inflációs nyomás.

"Idén a mezőgazdasági termés teljesítménye alulmúlta a tavalyit, illetve a tavalyelőttit. Bár nem nevezném kifejezettnek rossznak, de mindenképp jelzésértékű, hogy a feldogozatlan élelmiszerek szemmel láthatóan drágulni kezdtek. Ha ez a hatás begyűrűzik a feldolgozott élelmiszerek árába, akkor egy inflációs sokként érhet minket jövőre" - hangsúlyozta Ürmössy Gergely.

"Mi talán egy kicsit pesszimistábbak vagyunk inflációs előrejelzésben, mert idén év végére másfél százalékot várunk, és a jövő év átlagában két százalékot, de ebben nincs bent a dohánytermékek adóemelése" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×