eur:
390.26
usd:
364.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Orbán Viktor: A kérdés az, hogy kik lakják majd be Európát?

Európa nem építheti jövőjét a családok helyett a bevándorlásra, kultúránk fennmaradása a tét - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Fórum megnyitóján.

Európa öregszik, lakossága pedig fogyni fog - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Fórum megnyitóján, majd feltette a kérdést, hogy ha a helyzet ennyire súlyos, miért ennyire alul-reprezentált a téma a politikai közbeszédben?

A kormányfő szerint a kérdés az, hogy kik lakják majd be Európát? Erről kellene beszélni, mégis ettől kevésbé jelentős vitákra - mint a gender-vitára vagy a homoszexuálisok házasságára - sokkal több időt és energiát fordítunk, holott a családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással.

Orbán Viktor rámutatott: ha nincs elegendő gyermek, akkor előkerül a bevándorlás kérdése és sokan az unióban úgy vélik, hogy a migráció lehet a megoldás a kontinens problémájára. Ám a társadalmak békés működése szempontjából fontos, hogy a közösségeink képesek legyenek újratermelni saját magukat. A családok helyett Európa nem építheti jövőjét bevándorlásra, aki mástól várja a segítséget, annak előbb vagy utóbb meg kell fizetnie ennek az árát - tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet a befogadó országok és az érkezők különböző kulturális gyökereire és úgy vélte, hogy kultúránk fennmaradása a tét, hiszen egyetlen kultúra sem maradt fenn azok közül a történelemben, amelyek képtelenek voltak benépesíteni területüket. Mindennek okán a politikus kívánta, hogy minél több európai vezető merje vállalni a családbarát európai politika szükségességét.

Vincenzo Paglia bíboros, a Pápai Családi Tanács elnöke Ferenc pápa üzenetét felolvasva hangsúlyozta, hogy az egyházfő áldását küldte a fórum résztvevőinek és levelében maga is hangsúlyozta a családok fontosságát.

Robert Halfon, a brit Miniszterelnöki Hivatal tárca nélküli minisztere David Cameron brit miniszterelnököt képviselve úgy fogalmazott, hogy az erős családpolitika a brit kormány számára is az egyik legfontosabb prioritás.

Wojciech Kolarski, lengyel helyettes államtitkár Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök üzenetét ismertette, aki úgy látta, hogy az állam egyik fő kötelessége a családok segítése.

Csíkszentmihályi Mihály, az Egyesült Államokbeli Claremont Graduate University professzora, a flow-elmélet megalkotója pedig hangsúlyozta: több történelmi példa bizonyította, hogy családok nélkül nem alakul ki a fiatalokban lojalitás a közösségük iránt sem. A családok gyengülése várhatóan társadalmi konfliktusokhoz vezet, ám az emberi evolúciót is korlátozza, mert a családok kínálják a legjobb lehetőséget az emberi szellem kibontakozására.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×