eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Németh Zsolt: a katonai fellépésnek koordinált keretek között kell lennie

Az illegális migráció megfékezését célzó "kemény katonai megoldás" mellett nélkülözhetetlen a nemzetközi szintű politikai együttműködés - hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Németh Zsolt azt mondta: naponta 5-6 ezer bevándorló érkezik Magyarországra, és Európának éves szinten egymillió bevándorlóval kell számolnia.

Ennek nyomán Európának el kell gondolkodnia azon, hogy a probléma gyökerét kellene kezelni. Amíg Szíriában, Irakban, Líbiában nem sikerül megszüntetni a konfliktust, stabilizálni a helyzetet, addig nem állítható le a menekültáradat - emelte ki a fideszes politikus.

A külügyi bizottság elnöke fontosnak nevezte, hogy Szíriában - az elmúlt évek tehetetlensége után - az oroszok végre elindítottak valamit. Ugyanakkor Németh Zsolt aggasztónak nevezte, hogy Oroszország megfelelő koordináció nélkül avatkozik be.

Németh Zsolt szerint a "kemény katonai megoldás" mellett el kell indulnia a "politikai kibontakozás" folyamatának is.

Ehhez a meghatározó nagyhatalmaknak, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyeztetnie kellene - mondta az országgyűlési képviselő, megjegyezve: az amerikai és az orosz elnök találkozója az ENSZ Közgyűlés alkalmával ebbe az irányba mutatott.

A kérdés, hogy sikerül-e megtalálni a közös pontokat - mondta Németh Zsolt, aki szerint lehet, hogy ehhez félre kell tenni az Aszad-kérdést.

Közölte: a szír elnök pozíciójával kapcsolatban mást mond az Egyesült Államok, és mást Oroszország.

A kompromisszum megtalálásában elképzelhető, hogy Európa egyfajta "közvetítő" szerepet vállaljon - vetette fel Németh Zsolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×