Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre jobbnak kell lenniük a mobilhálózatoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyorsabb, megbízhatóbb és jobb minőségű hálózat - ezek a hívószavak a barcelonai mobil világkiállításon. Ezekre azért is szükség van, mert a mobil adatforgalom egyre nagyobb részét a videóletöltések viszik el és 5-6 év múlva a teljes adatforgalom fele videóra megy majd el.

Bár a nulladik napi új készülékbemutatók után is nagy az érdeklődés a Samsung Galaxy S6, a HTC One M9, a Microsoft Lumia 640 mobilokat bemutató standoknál, a rendezvény első napja már inkább a kihívásokról szól, többek között arról, hogy a mobil adatforgalom egyre nagyobb részét a videóletöltések viszik. 5-6 év múlva a teljes adatforgalom fele videóra megy majd el, egyre nagyobb lesz a hálózatok leterheltsége, ezért gyorsabb és jobb hálózatra lesz szükség.

A következő generációs 5G mobilkészülék nem egy telefon nagyságú gép, hanem akkora, mint egy közepes méretű szekrény, viszont egy 4 gigabyte-os HD-filmet 2-3 másodperc alatt tud letölteni.

A készüléket az Ericsson standján látható. A svéd vállalat több olyan fejlesztést is bemutatott, amelyek elősegítik az 5G hálózatok 2020-as indulását.

Magyar vonatkozású volt az a hír, hogy a Deutsche Telekom Magyarországon indítja el új kísérleti tévészolgáltatásait, amit egyébként magyarok fejlesztettek. Az új szolgáltatás lényege a személyre szabottság, emellett online játékszolgáltatást is kínálnak majd.

Hanganyag: Panulin Ildikó