eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így kezelte a kényes kérdéseket a kormányfői évértékelő

Nyugodt erőt lehetett látni Orbán Viktor miniszterelnökben a Várkert Bazárban tartott évérékelő beszéde során - ebben mindkét politikai elemző egyetértett az InfoRádió Aréna című műsorában. Abban viszont nem, hogy a kormányfő megkerülte-e a kényes témákat. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója elemezte a miniszterelnöki évértékelőt.

Egy nyugodt erőt tapasztalhattunk a miniszterelnök részéről - mondta a Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: ugyan sikerek garmadáját sorolta fel, így egy büszke kormányfőt is láthattunk, aki viszont nem esett túlzásokba. A beszédben nem voltak egymásnak ellentmondó gondolatsorok - emelte ki Mráz. "Egy nagyon világos szerkezetű beszédet láttam, ami két pilléren állt: egyrészt a külpolitikai szuverenitás hangsúlyozásán és értelmezésén, másrészt a cél kijelölésén, az alsó középosztály felemelésén."

Mráz szerint a beszéd önkritikus volt, a kényes témákat nem kerülte meg. Hiszen volt szó a veszprémi választási fiaskóról, volt szó a belharcokról: egy utalás erejéig azt mondta a miniszterelnök, hogy együtt és nem egymás ellen kell küzdeni. Az elmúlt két hét slágertémájáról, a polgári Magyarországhoz való viszonyról is részletesen beszélt.

Egy komplex, a nyugodt erőt sugárzó, de a kényes kérdéseket nem megkerülő beszéddel volt dolgunk - összegezte tapasztalatait a Nézőpont Intézet vezetője.

A nyugodt erőben egyetértek, a kényes kérdésekre vonatkozó értékeléssel nem - mondta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte is a nyugodt erőt próbálta a miniszterelnök sugallni, de éppen ez volt talán a beszéd egyik problémája. Hozzátette: olyannak tűnt számára a beszéd, eltekintve az utolsó néhány mondattól, mintha a kormányfő nem vett volna tudomást az utóbbi fél év negatív folyamatairól.

Tóth Csaba kiemelte: Orbán Viktor úgy csinált, mintha még mindig mögötte lenne az ország, mintha nem indult volna meg a Fidesz népszerűségvesztése, mintha nem történt volna meg a veszprémi kudarc. Tóth szerint a kormányfő azt sugallta, a probléma csupán az volt Veszprémben, hogy az emberek nem értették meg a Fidesz kormányzását.

Nagyon sokatmondó a miniszterelnöknek ez a mondata Tóth szerint: nem küzdöttünk eléggé. Tóth Csaba úgy vélekedett: ez valójában azt jelenti, hogy nem küzdöttünk elég jól. Ez azt mutatja, hogy nincs irányváltás, nincs korrekció, amellyel a miniszterelnök reflektálna az utóbbi hónapok népszerűségvesztésére. Nem ezt tette, hanem a korábbi irány folytatását próbálta felvázolni.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×