Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így kezelte a kényes kérdéseket a kormányfői évértékelő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyugodt erőt lehetett látni Orbán Viktor miniszterelnökben a Várkert Bazárban tartott évérékelő beszéde során - ebben mindkét politikai elemző egyetértett az InfoRádió Aréna című műsorában. Abban viszont nem, hogy a kormányfő megkerülte-e a kényes témákat. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója elemezte a miniszterelnöki évértékelőt.

Egy nyugodt erőt tapasztalhattunk a miniszterelnök részéről - mondta a Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: ugyan sikerek garmadáját sorolta fel, így egy büszke kormányfőt is láthattunk, aki viszont nem esett túlzásokba. A beszédben nem voltak egymásnak ellentmondó gondolatsorok - emelte ki Mráz. "Egy nagyon világos szerkezetű beszédet láttam, ami két pilléren állt: egyrészt a külpolitikai szuverenitás hangsúlyozásán és értelmezésén, másrészt a cél kijelölésén, az alsó középosztály felemelésén."

Mráz szerint a beszéd önkritikus volt, a kényes témákat nem kerülte meg. Hiszen volt szó a veszprémi választási fiaskóról, volt szó a belharcokról: egy utalás erejéig azt mondta a miniszterelnök, hogy együtt és nem egymás ellen kell küzdeni. Az elmúlt két hét slágertémájáról, a polgári Magyarországhoz való viszonyról is részletesen beszélt.

Egy komplex, a nyugodt erőt sugárzó, de a kényes kérdéseket nem megkerülő beszéddel volt dolgunk - összegezte tapasztalatait a Nézőpont Intézet vezetője.

A nyugodt erőben egyetértek, a kényes kérdésekre vonatkozó értékeléssel nem - mondta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte is a nyugodt erőt próbálta a miniszterelnök sugallni, de éppen ez volt talán a beszéd egyik problémája. Hozzátette: olyannak tűnt számára a beszéd, eltekintve az utolsó néhány mondattól, mintha a kormányfő nem vett volna tudomást az utóbbi fél év negatív folyamatairól.

Tóth Csaba kiemelte: Orbán Viktor úgy csinált, mintha még mindig mögötte lenne az ország, mintha nem indult volna meg a Fidesz népszerűségvesztése, mintha nem történt volna meg a veszprémi kudarc. Tóth szerint a kormányfő azt sugallta, a probléma csupán az volt Veszprémben, hogy az emberek nem értették meg a Fidesz kormányzását.

Nagyon sokatmondó a miniszterelnöknek ez a mondata Tóth szerint: nem küzdöttünk eléggé. Tóth Csaba úgy vélekedett: ez valójában azt jelenti, hogy nem küzdöttünk elég jól. Ez azt mutatja, hogy nincs irányváltás, nincs korrekció, amellyel a miniszterelnök reflektálna az utóbbi hónapok népszerűségvesztésére. Nem ezt tette, hanem a korábbi irány folytatását próbálta felvázolni.

Hanganyag: Exterde Tibor