eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Néhol extrém szabálytalanságok a felsőoktatási intézményeknél

Az Állami Számvevőszék által vizsgált harminc felsőoktatási intézmény csaknem felénél valamilyen hatósági eljárás is indult az ÁSZ jelzése alapján. A számvevőszék a 2009-13-as időszakra vonatkozó ellenőrzés során komoly hiányosságokat, "a korrupció esélyét növelő jelenségeket" állapított meg - mondta Domokos László elnök.

"2013-ban megterveztük az ellenőrzést, és ez 2014 első felében indult, amikor 9 ellenőrzést befejeztünk. Miután ez mutatta, hogy a gond visszaigazolódott, ezért további 21, tehát összesen 30 felsőfokú intézménynek az ellenőrzését kiterjesztettük, és vissza is igazolta a gyanút, hiszen közel a felében hatósághoz fordultunk" - mondta az InfoRádiónak Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Mint mondta, nem egy felsőfokú intézménynél ez két ügyet is jelent, tehát két hatósági eljárást is egy-egy helyen. "A mostani hat egyetem és főiskola esetében azt emelném ki, hogy az ÁSZ javaslataiban nyolc miniszternek javasolt személyes munkajogi felelősségre vonást és a rektoroknál négy esetben" tettek javaslatot arra, hogy tegyen munkaügyi felelősségre vonást.

Domokos László közlése szerint különféle szabálytalanságok fordultak elő, legyen az pénzügyi, gazdálkodási, vagy vagyonnal kapcsolatos kérdés.

Példaként említette, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Iskola esetében egészen extrém szabálytalanságokat is mutat a jelentés. "Tehát azt kell mondanom, időszerű volt az ellenőrzés, és annak érdekében, hogy az egyetemeinkre a gyermekeinket ha elküldjük, akkor ott valóban jó példát mutató gazdálkodást, működést is tapasztaljanak, abban bőven lesz teendőjük a következő hónapokban mind az intézkedést tervet készítő vezetőknek, mind a fenntartó miniszternek" - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×