eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Most van esély a politikai megújulásra - 25 éve történt

1990. február 17. szombat: A Magyar Szocialista Párt Országos Választmánya megvitatta, hogy kik kerüljenek a párt megyei és országos listáira, amelyeket a közeljövőben nyilvánosságra hoznak. A magyar népben van elég tehetség és kitartás ahhoz, hogy kihúzza az ország kátyúba rekedt szekerét.

A Magyar Szocialista Párt Országos Választmánya megvitatta, hogy kik kerüljenek a párt megyei és országos listáira, amelyeket a közeljövőben nyilvánosságra hoznak. A szocialisták országos listáját - a párt által megadott sorrendben - Pozsgay Imre, Nyers Rezső, Horn Gyula, Szűrös Mátyás és Németh Miklós vezeti. A szocialisták javasolják, hogy az országos lista állítására jogot szerzett pártok február 24-e után ismét tárgyaljanak a nemzet égető gondjainak megoldásáról.  A szocialista párt megvitatta az önkormányzati törvény koncepcióját is. Az MSZP álláspontja szerint a demokratikus jogállamiság nem képzelhető el a népképviselet elvére épülő önkormányzatok nélkül.

A magyarságnak soha akkora esélye nem volt a politikai megújulásra és újjászületésre, mint most. Ez a rendszerváltás ma akkora feladat, amely előtt a magyar nép - enyhe túlzással - Szent István óta nem állt. Ezt Antall József a Magyar Demokrata Fórum elnöke mondta az MDF veszprémi választási gyűlésén. Antall József egyértelműen állást foglal amellett, hogy Magyarországon a magángazdaságot, a tulajdonosi viszonyokat kell újjászervezni, és a csaknem 90 százalékos állami és köztulajdont néhány esztendő alatt 30 százalékra kell szorítani. Visszautasította azt a vádat is, miszerint a Magyar Demokrata Fórum nacionalista. Rámutatott, hogy pártjuk a nemzeti értékek megtartására törekvő, valóban nemzeti párt, de a nemzeti kérdést nem kívánja más értékek elé helyezni. Az MDF védi a nemzeti kisebbségeket, máskülönben nem lenne erkölcsi alapja arra, hogy megkövetelje a határainkon túl élő magyar kisebbség védelmét - mutatott rá Antall József.

A magyar népben van elég tehetség és kitartás ahhoz, hogy kihúzza az ország kátyúba rekedt szekerét. Ezt Tölgyessy Péter, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője hangoztatta az SZDSZ Esztergomban megrendezett választási nagygyűlésen. Tölgyessy szerint az egyik legfontosabb feladat
az erős magántulajdon kialakítása, és a vállalkozások új adópolitikával való élénkítése. Ugyancsak sarkalatos pont az infláció megfékezése. Ehhez két-három igen nehéz, s további szigorításokat is hozó évre van szükség, amelynek szükségszerű velejárója lesz a munkanélküliség is. Tölgyessy Péter kifejtette, jelenleg már nem igaz az eddig sokszor elhangzott vád, amely szerint az SZDSZ az értelmiségiek pártja. Kezdetben valóban ők voltak többségben a párt tagságában, ma már viszont az arányuk 40 százalékos.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×