eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

HungaroControl: követendő példa a "szabad útvonal" koncepció

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szerint követendő példa Európában a magyar légi navigációs szolgálat által kidolgozott "free route" (szabad útvonal) koncepció, amelynek lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb egyeneseken közlekedhetnek a repülőgépek, mivel megszűnt az eddigi bonyolult légiútvonal-rendszer.

Az MTI megkeresésére a légiforgalmi szolgálat közölte, a magyar légtérben a nemzetközi és hazai légiközlekedési szabályzásoknak megfelelően, meghatározott útvonal szerint haladhatnak a repülőgépek. A magyar légtérbe belépő gépek a légitársaságok által előre megválasztott, ám az eddiginél rövidebb, egyenesebb útvonalakon közlekednek. A légtérben egy légi jármű bármilyen tevékenységéhez, így például az útvonal változtatásához továbbra is a légiforgalmi irányító engedélye szükséges.

Az új eljárás lehetővé teszi a légtér be- és kilépőpontja közötti legrövidebb útvonal kiválasztását, míg korábban erre nem mindig volt lehetőség. A pilóták mindig a legrövidebb és leggazdaságosabb útvonalat választják, ezzel a magyar légtérben a most bevezetett szabályoknak köszönhetően a tervezett útvonaltól függően az átrepülő légi járatok mintegy 2-3 percet spórolhatnak.

A free route koncepció bevezetése a HungaroControl közlése szerint nem befolyásolja a gépek navigációját, mivel az útvonalak tervezését eddig is, és ez után is egymást követő pontok beprogramozásával végezték, illetve végzik.

A HungaroControl csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Európában elsőként eltörölte a magyar légtérben az eddig létező útvonalakat, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát. Az Európai Bizottság rendelete szerint 9 ezer méter felett a "free route" koncepciót minden uniós tagállamnak alkalmaznia kell, legkésőbb 2022. január 1-től.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×