eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az antibiotikumoknak is ellenállnak az új baktériumok

Új baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak. Magyarországon az európai átlagnál kevesebb antibiotikumot használunk.

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, miután indokolatlanul használják a gyógyszereket - olvasható az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az Európai Gyógyszerügynökség most nyilvánosságra hozott tanulmányában. Az elemzés az Európai Bizottság kérésére készült.

A dolgozat kitér arra, hogy az emberek természetesnek veszik, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésre állnak. A gyógyszerek felhasználásában különbség van az európai országok között. Magyarországon az európai átlagnál kevesebb mennyiségű antibiotikumot szednek be.

Az amerikai tudósok közben olyan új gyógyszert fedeztek fel, ami ellenáll a baktériumoknak. Ez áttörést jelenthet a gyógyításban, mert utoljára harminc éve sikerült új antibiotikumot fejleszteni.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet munkatársa, Füzi Miklós azt mondta, ha az embereknél is hatásos a szer, akkor a műtét utáni fertőzések könnyebben gyógyíthatók lesznek.

"A laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján ez egy kiváló hatású antibiotikum és állatkísérletben is jónak bizonyult. Elég sok olyan szer vonható ki mikrobákból és más élőlényekből is, amelyeknek van antibakteriális hatása, de ezeknek a szereknek a nagy részéről később kiderül, hogy az emberi szervezetre károsak. Négy-öt év általában, amíg egy szert kifejlesztenek."

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal közleménye szerint a helytelen illetve túlzott antibiotikum-használat ellenálló baktériumok kialakulásához vezethet. Az antibiotikum hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekre, mint az influenza vagy a nátha."

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×