eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

MSZP: a kormánypártoknak az általuk okozott problémák megoldásával is foglalkoznia kell

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP-nek azokkal a problémákkal is foglalkoznia kell az évadnyitó frakcióülésén, amelyeket saját maga okozott.

Gúr Nándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón közölte, hazugságnak tartja azt, hogy húszéves csúcson van a foglalkoztatás. Hozzátette: lehet azt mondani, hogy csúcson van a közfoglalkoztatás, de a kutatások szerint az abban dolgozók alig 10 százaléka jut át az elsődleges munkaerőpiacra. Lehet arról is beszélni, hogy csúcson van a részmunkaidős foglalkoztatás is, és ez nem is lenne baj akkor, ha csúcson lenne a nyolcórás foglalkoztatás is, és ha azt nem alakítanák át a cégek két négyórássá.

Mint mondta, csúcson van a gazdasági menekültek száma, vagyis a külföldön dolgozó magyarok foglalkoztatása, ez pedig nem eredmény, hanem kudarc.

Kitért arra, hogy a kereskedelemben 10-20 ezres elbocsátások vannak, és csak a debreceni klinikán 500 ember elbocsátására készülnek. Kifogásolta azt is, hogy minimálbér 5000 forinttal kevesebbet ér most, mint 2010-ben, miközben a munkaadók és a munkavállalók 93 százalékkal több járulékterhet fizetnek.

Gúr Nándor emlékeztetett arra, hogy a kormány egymillió új munkahelyet ígért tíz év alatt. Közölte, összesítve a közfoglalkoztatásban dolgozó 150-200 ezer, a külföldön dolgozó 100-150 ezer és a részmunkaidőben foglalkoztatott 50 ezer ember számát, akkor kiderül, hogy a kormány nem ért el semmit, "nulla, amit csinált". Megjegyezte, ötéves kormányzásuk alatt ötszázezer munkahelynek kellett volna létrejönnie.

Hangsúlyozta, nem lopni, nem csalni, nem hazudni kellene, hanem azért kell dolgoznia minden kormánypárti politikusnak, hogy Magyarországon normális megélhetés legyen. Elmondta, értékteremtéssel párosuló közfoglalkoztatásra, nettó százezer forintos minimálbérre és az alapvető élelmiszerek áfakulcsának öt százalékra való csökkentésére van szükség.

Gúr Nándor beszámolt arról is, hogy hétfőn Miskolcon konferencia keretében indítják el "az emberi méltóság menetét". Felidézte, hogy az éhségmenethez hasonlóan ennek is az lesz a célja, hogy felhívják az emberek létező és egyre súlyosbodó problémáira a kormány figyelmét. Mint mondta, a menet résztvevői most nem Budapestre gyalogolnak, hanem megyén belül maradnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×