eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Történelmi jelentőségűnek nevezte a bankok elszámoltatását a miniszterelnök - a nap hírei

Három alkotmánybíró-jelöltről szavazhat jövő szerdán az Országgyűlés. Az elhúzódó árvízi védekezés miatt Régiós Irányító Törzset hoztak létre a Dunántúlon.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a bankok elszámoltatását a parlament őszi ülésszakának első napján a miniszterelnök. Orbán Viktor napirend előtt azt mondta: az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll. A kormányfő felszólalásában beszámolt az árvízi helyzetről, és az önkormányzati választáson való részvételre is biztatott. A miniszterelnök szólt arról is, hogy folytatódik a rezsicsökkentés. Szeptember 1-től az áram 5,3 százalékkal, októbertől pedig a távhő 3,3 százalékkal kerül kevesebbe. A gazdaság bővüléséről azt mondta: a ciklus végére elérhető, hogy az ipari termelés hozzájárulása a GDP-hez Magyarországon legyen a legmagasabb az uniós tagállamok között.

A Fidesz szerint a bankok elszámoltatása nemcsak a devizahitelesekről, hanem a forinthitelesekről is szól. Az MSZP a társadalom hűtlen kezelésével vádolta a kormányt kifogásolva a 2010 óta növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket és a központosított iskolarendszert. A Jobbik a devizakárosultak oldalán áll és támogatja az elszámolási törvényt. Az LMP azt emelte ki, hogy a foglalkoztatás növekedése Magyarországon nem jár együtt a szegénység csökkenésével.

Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szavazhat jövő szerdán az Országgyűlés. Mindhármukat a kormánypártok javasolták - közölte az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság fideszes alelöke. Gulyás Gergely elmondta: ellenzéki jelöltekről is szavazott a testület, de ők nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen szavazatot. --- A jelöltek alkotmánybíróvá választásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges.

Felfüggesztette a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogát az Országgyűlés. Az ügyészség kezdeményezte a lépést vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A mentelmi bizottság a múlt héten hallgatta meg az ellenzéki képviselőt, és ő is mentelmi joga felfüggesztését kérte.

Az elhúzódó árvízi védekezés miatt Régiós Irányító Törzset hozott létre nagykanizsai központtal a Dunántúlon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szervezet helyettes szóvivője közölte: az egység koordinálja a Murán, a Dráván és ezek mellékfolyóin zajló védekezést, miután az előrejelzések szerint a Mura vízállása meghaladja az eddigi legmagasabb mértéket. Mukics Dániel elmondta: a folyó által veszélyeztetett hat településen folyamatosan magasítják és erősítik a védműveket. A munkálatokban a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, a polgárőrség és önkéntesek is részt vesznek. A töltéseken több mint 400 ember dolgozik, több mint 60 munkagéppel.

Csaknem 15 milliárd forintot fordít a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. létesítményeinek felújítására a főváros - közölte a főpolgármester. Tarlós István elmondta: a fejlesztéseket a társaság és a főváros saját erejéből kívánja megvalósítani. A tervek szerint a következő években fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát, a Palatinus Strandfürdőt, a Paskál Strandfürdőt, a Dagályt, valamint a csillaghegyi és a pesterzsébeti strandot.

Jövőre megkezdődik egyebek mellett a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának rekonstrukciója, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ felépítése, és folytatódnak a Városliget parkrendezési munkálatai - közölte a LigetBudapest projekt miniszteri biztosa. Baán László elmondta: a 2015-ös munkálatok várható összköltsége 15-20 milliárd forint. Beszámolt arról is, hogy figyelembe veszik a park használóinak javaslatait, most például középiskolások tervezhették meg a liget 53 padjának festését. A projekt részeként 2018-ra 5 új múzeumépület létesül a Városligetben.

Elvitték a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából a Marx-szobrot. Az intézmény tájékoztatása szerint az alkotást a hamarosan megnyíló egyetemtörténeti kiállítás helyszínére szállították. A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence, KDNP alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség kezdeményezte. Karl Marx 19. századi német filozófus, közgazdász volt, és a Corvinus Egyetem elődjét róla nevezték el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×