Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lehetőséget lát a jegybanki alapkamat további csökkentésére az MNB elnöke - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államfőhöz fordult az MSZP, hogy Áder János tisztázza: továbbra is akar-e egyeztetni a jövő évi választások időpontjáról. Légtérsértés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeit.

Az infláció alapján lát még mozgásteret további alapkamat-csökkentésre a nemzeti bank elnöke. Matolcsy György a CNBC televíziónak elmondta: csak az inflációs cél előre meghatározott, és ha csökken a pénzromlás mértéke, azt a Monetáris Tanács követni tudja. Hangsúlyozta: nem látják a szükségét annak, hogy beavatkozzanak a forint árfolyamába. Matolcsy György korábban a jegybank növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián sikeresnek nevezte a program első szakaszát.

Politikai és gazdaságfejlesztési kérdésekről tárgyal Japánban a miniszterelnök. Orbán Viktort mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elkísérte. A kormányfő szombatig megnyitja a Tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központot és beszédet mond a Japán-Magyar Üzleti Fórumon.

Jövőre mintegy 18-20 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek a gyed extra januári bevezetése - mondta a szociális és családügyekért felelős államtitkár. Soltész Miklós a parlamentben hangsúlyozta: az intézkedés 65 ezer embert érint, és a kormány szerint megtérül.

Januártól csökkenhet a kormányablakok ügyintézési ideje, ha a képviselők elfogadják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium módosító javaslatát. Szabó Erika államtitkár a parlamenti vita kezdetén elmondta az eljárás időtartama 30-ról 21 napra csökken, és főszabállyá válik, hogy kérelem esetén a határidő elmulasztása beleegyezést jelent.

A gyerekek és a családok is számíthatnak a magyar államra - mondta a Gyermekjogok Világnapján az Országgyűlés elnöke. Kövér László a Parlamentben rendezett nemzetközi konferencián ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az állam a legjobb szándék mellett sem képes minden problémát kezelni, ha nincsenek olyanok, akik hajlandóak küzdeni a jogok érvényesítéséért.

A magyarországi szülők kétharmada alkalmaz erőszakot is gyermeke nevelésében - közölte az UNICEF Magyar Bizottságának gyermekjogi igazgatója. Gyurkó Szilvia az InfoRádió Aréna című műsorában társadalomtudományi kutatásokra hivatkozva elmondta: a szülők 70 százaléka, de még a gyermekek negyede is rendjén valónak találja a gyermekbántalmazást. A szakember szólt arról is, hogy egy európai felmérés alapján 3 magyar gyermekből 2 nem ismeri jogait.

Január elsejétől regisztrálhatnak a nemzetiségi névjegyzékbe a valamely magyarországi nemzetiséghez tartozó választók - közölte a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona bemutatta a regisztráció iránti kérelemhez kitöltendő dokumentumot, amit még decemberben minden háztartásba eljuttatnak, és azt postai úton vagy interneten lehet majd visszaküldeni.

Az államfőhöz fordult az MSZP, hogy Áder János tisztázza: továbbra is akar-e egyeztetni a pártokkal a jövő évi választások időpontjáról. Mesterházy Attila pártelnök emlékeztetett arra: az utóbbi hetekben két kormánypárti képviselő is utalt arra a nyilvánosság előtt, hogy április 6-án lesz az országgyűlési választás. Az alaptörvény szerint az időpontot az államfő jelölheti ki. Áder János legutóbb azt mondta: a dátumról egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel.

Hivatalosan is Horváth Csaba lett az MSZP főpolgármester-jelöltje. Mesterházy Attila szocialista pártelnök elmondta: az elnökség egyhangúlag támogatta a fővárosi frakcióvezető jelölését, illetve elfogadta a párt budapesti választási programját is.

Légtérsértés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeit. A honvédelmi tárca közölte: egy katari felségjelű Boeing 777-es utasszállító Magyarország légterébe érve nem létesített rádiókapcsolatot a polgári irányítással, ezért a spanyolországi NATO légierő központ riasztotta a magyar vadászgépeket. A rádiókapcsolat helyreállásával a Boeing elhagyta Magyarország légterét.

Összesen mintegy 9 és fél milliárd forint bírságot szabott ki a végtörlesztéses banki kartell ügyében 11 pénzintézetre a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság megállapította, hogy a magyar bankrendszer több mint 90 százalékát lefedő vállalkozások összehangolták stratégiájukat, korlátozták hitelkiváltó hiteleik kínálatát azért, hogy kevesebb ügyfél válassza a fix árfolyamú végtörlesztést. Az OTP Bank és az MKB is jelezte: bíróságon támadják meg a Gazdasági Versenyhivatal határozatát.