eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Pannonhalmán is találkozhatnak az egyházfők

Egy dél-olasz város és Bécs mellett Pannonhalma is szóba került a katolikus és az orosz ortodox egyházfők találkozójának helyszíneként. A Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti történelmi találkozót ugyanis semleges területen rendeznék - mondta az InfoRádiónak Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

A találkozót eredetileg 1996-ra, az apátság alapításának 1000. évfordulójára tervezték, de ez sajnos különböző okokból nem jöhetett létre - mondta a pannonhalmi főapát az InfoRádiónak. "A téma, hogy Ausztriában, vagy másutt, illetve, hogy Pannonhalmán találkozzanak valamikor az egyházfők, folyamatosan elő-elő került. Jelen helyzetben senki nem keresett meg, magam is a Repubblica híreire alapuló magyar sajtóra, illetve az internetes híroldalakra támaszkodom." - tette hozzá.

Annyit biztosan tudni, hogy Hilarion metropolita - aki a pátriárka külügyminisztere - a napokban Rómába látogatott, ahol Ferenc pápa fogadta. Ekkor merült fel újra egy esetleges találkozó gondolata, ekkor jelölték meg a három lehetséges helyszínt: Barit, Bécset és Pannonhalmát. Várszegi Asztrik szerint nagy kihívás lenne Pannonhalmán lebonyolítani a találkozót, de örömmel állnának a megmérettetés elébe, és minden bizonnyal meg is tudnák valósítani, hiszen régebben már II. János Pál pápa, illetve Alekszij pátriárka látogatását is gond nélkül lebonyolította a Pannonhalmi apátság.

A hírek szerint a találkozóra még Ferenc pápa oroszországi útja előtt kerülhet sor. Az apát szerint a két egyház nem fog 3-4 héten belül döntésre jutni, hiszen már több mint 17 éve szervezik a találkozót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×