eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Csiki Gergely: nagyon kicsi a kormány mozgástere

Bár az Európai Bizottság legújabb gazdasági prognózisa alapján Magyarországon fokozatosan javuló teljesítmény várható, de nagy a kockázata annak, hogy jövőre átlépjük a megszabott 3 százalékos hiányt - mondta el az InfoRádiónak Csiki Gergely, a portfolio.hu elemzője.

Kedvezőbb számokat közölt a korábbiakhoz képest az Európai Bizottság a növekedés tekintetében, a hiány előrejelzések pedig olyan szempontból kedvezőek, hogy a fontos 3 százalékos küszöbérték alá várják a költségvetés hiányát a következő években. Mindez fontos a kormány számára és a túlzottdeficit-eljárás szempontjából is - fejtette ki az elemző. Hozzátette: ez utóbbi akkor fenyegetné az országot, ha három százalék fölé növekedne a hiány.

Ez a veszély egyelőre nem fenyeget, ám számos kockázati tényezőre felhívta Brüsszel a figyelmet - jelezte a szakértő.

Csiki Gergely szerint nagy a kockázata annak, hogy a deficit átlendül a 3 százalékon túlra. A kormány maga is 2,9 százalékos hiánycélt tűzött ki, nagyon kicsi tehát a mozgástér.

Könnyen beütközhetünk ebbe a plafonba, ahogyan ezt Brüsszel is jelezte, különösen, ha emellett a jövő évi költségvetésbe más intézkedéseket is betervez a kabinet. A hús-áfa csökkentése vagy bármilyen devizahiteles mentőcsomag ezek közé sorolható - mutatott rá az elemző.

A jelentés azt is világossá teszi, hogy a munkaerő-piaci problémák megmaradtak és továbbra is a közfoglalkoztatás növeli a foglalkoztatottságot. Ezzel kapcsolatosan az elemző elmondta: ebből a szempontból az Európai Bizottság mindig is konzervatívabb álláspontot fogalmazott meg.

Kétségtelen azonban, hogy komoly javulás akkor várható a foglalkoztatottságban, ha erre a gazdasági növekedés is támogatólag hat. A jövő évi 1,8 százalékos, a kormányénál némiképp alacsonyabb prognózis azonban ezt nem alapozza meg - mutatott rá Csiki Gergely.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×