eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Révész: az alacsony jövedelműeknek kedvez a családi adókedvezmény kiterjesztése

A családi adókedvezmény kiterjesztése az alacsony jövedelmű családoknak kedvez, a "rugalmas" gyed-ről pedig szeptemberben tárgyalhat a kormány - mondta az InfoRádiónak Révész Máriusz, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója.

A kormány tegnapi döntése szerint január elsejétől nem csak a személyi jövedelemadóból, hanem az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból is érvényesíthető a családi adókedvezmény - mondta Révész Máriusz, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Ez nyilvánvalóan az alacsonyabb keresetű gyermekeket nevelő rétegeknek jelent nagyon nagy előrelépést" - mondta, majd hozzáfűzte: A rugalmas gyed-re vonatkozó javaslatot várhatóan szeptemberben tárgyalja a kabinet.

A kormánypárti politikus szerint a jelenlegi rendszer számos tekintetben kontraproduktív, például ellenérdekeltté teszi a szülőket abban, hogy túl gyorsan szülessenek testvérek egymás után, hiszen ez esetben elesnek a támogatás egy részétől, illetve ellenérdekeltté teszi abban is, hogy hamarabb visszamenjenek dolgozni.

Úgy vélte, a "rugalmas" gyed rendszerében viszont az édesanyák mindenképp megkapnák a 3 éves időtartamra járó juttatást. Mint mondta: "Az anyuka nyilatkozhatna, hogy ezt nem 3 év alatt akarja fölvenni, hanem kettő-másfél év alatt, mert vissza akar menni dolgozni és ebben az esetben a teljes összeget fel fogja tudni venni rövidebb idő alatt, illetve, ha érkezik netán testvér hamarabb, akkor a hátralevő összeget nem veszti el, hanem mindenképpen kifizetjük neki."

A támogatást egyébként csak az újrafoglalkoztatásra vonatkozó munkáltatói igazolással vehetnék fel a kismamák. A népesedési kerekasztal javaslatai elsősorban a felelős gyermekvállalást támogatják - hangsúlyozta Révész Máriusz. - Tehát aki munkából kívánja felnevelni a gyermekét, azokat próbáljuk érzékelhetően kedvezőbb helyzetbe hozni, hiszen ezeknél a családoknál alakul ki az, hogy a szülők dolgoznak, megszületik egy gyerek, kettő és a második-harmadik gyerek az már hihetetlen életszínvonal-romlást jelent a családok esetében.

Révész Máriusz bízik benne, hogy január elsejétől a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett, javaslataik más elemei is hatályba léphetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×