Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Büntetné a torlódások vétkes okozóit az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, hogy büntetni lehessen azokat az autóvezetőket, akik vétkesek a katasztrófahelyzetekben kialakuló közúti torlódásokért - közölte a párt biztonságpolitikai ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese kedden.

Harangozó Tamás tudatta, hogy a szocialisták "szembesítő jelentést" készítettek a március 14-16-ai katasztrófahelyzetről, mivel szerintük a kormány számára összeállított belügyminiszteri dokumentum alkalmatlan a helyzet elemzésére, a tanulságok levonására, illetve az esetleges személyi felelősség megállapítására.

A rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentést kedden tárgyalja az Országgyűlés rendészeti bizottsága.

Harangozó Tamás szerint a szocialisták dokumentuma "nagyon súlyos megállapításokat tesz".

Kiderülhet, hogy a kormány felelős szervei tételesen törvényt sértettek, amikor meg sem kísérelték a katasztrófahelyzetek kezelésére előírt szabályokat, eljárásokat alkalmazni, és ezzel maguk is hozzájárultak a kialakult helyzet súlyosságához - fogalmazott a politikus.

Az MSZP-frakció a rendészeti bizottság ülésén elhangzó kormányzati válaszoktól függően vizsgálni fogja, hogy szükséges-e akár büntetőeljárás keretében feltárni a vezetői felelősséget - tette hozzá.

A politikus közölte: az MSZP a szabálysértési törvény módosításával kötelezően előírná a hasonló helyzetekben a közúti torlódások kialakulásért vétkesen felelős kamionsofőrök és a mentési munkákat ellehetetlenítő, a leállósávokat elfoglaló gépjárművezetők jogosítványának elvételét - tette hozzá.

A március 14-én kezdődött intenzív havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - köztük autópályát is - járhatatlanná tett. Autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás.