eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Büdös és állott ételek a gyermekmenzákon - lapszemle

Szinte az összes helyen talált kifogásolnivalót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely január 18. óta 73 gyermekmenzán vizsgálódott - olvasható a Magyar Nemzetben. A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy a vagyonvédelmi szakemberek, szak- és érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak a kötelező továbbképzés és vizsga ellen, amely mintegy 80 ezer vagyonőrt érint.

Szinte az összes helyen talált kifogásolnivalót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely január 18. óta 73 gyermekmenzán vizsgálódott - olvasható a Magyar Nemzetben. A lap a jegyzőkönyvekre hivatkozva azt írja: állott, aromaszegény, kellemetlen mellékszagot árasztó, illetve idegen mellékízű ételekkel találkoztak a hivatal szakemberei a vizsgálatokon. A szakemberek jelezték: azokon a helyeken, ahol nem megfelelő vagy átlag alatti értékelést kaptak a készételek, a későbbiekben ismételten mintát vesznek.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy a vagyonvédelmi szakemberek, szak- és érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak a kötelező továbbképzés és vizsga ellen, amely mintegy 80 ezer vagyonőrt érint. Az ellenzők egyszerű sarcnak tartják a képzésért és vizsgáért fizetendő 12 ezer forintot és kifogásolják, hogy a vonatkozó jogszabály a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát jelölte ki a lebonyolításra. A Belügyminisztérium a tiltakozóknak írt levelében azt írta: a szabályozás célja a vagyonvédelmi szolgáltatások törvényességének, szakmai színvonalának javítása.

Az Index a Medián legfrissebb felmérésével összefüggésben arról ír, hogy a biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 41 százalékról 45 százalékra emelkedett, a szocialistáké pedig 17 százalékról 24 százalékra. A Jobbik tábora 19 százalékról 17-re csökkent, míg az Együtt 2014 - PM szövetség biztos szavazóinak aránya 15 százalékról 8 százalékra esett. A Medián márciusi adatai alapján sem a Demokratikus Koalíció, sem az LMP nem jutna be a parlamentbe, a két formáció ugyanis egyaránt két-két százalékon áll.

Kiírták az alapszakos és felsőoktatási szakképzéses hallgatói önkormányzati választásokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán, a szavazatokat április 30-ig összesítik - írja a Magyar Nemzet. Mezey Barna, az ELTE rektora a lapnak azt mondta: nem a diákok listázása miatt írták ki a választást, mert annak egyébként is itt az ideje, de kétségtelenül jókor jön, hisz lehetőséget teremt a tisztulásra. Noha szabályt nem hoztak arról, hogy a jelenlegi érdekképviseleti tisztségviselők ne jelöltethessék magukat újra, a rektor szerint illetlen lenne, ha megtennék. A kari HÖK felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg a rendőrségi nyomozás eredményt nem hoz - tette hozzá.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy egyelőre nem jöttek be az optimista előrejelzések, melyek az idei növekedésről szóltak: a szám stimmel, csak az irány nem, mert az első negyedévben 10 százalékkal kevesebb új személyautó kelt el a magyar piacon. A kishaszonjárműveknél márciusban 15 százalékos, az első negyedévben 20 százalékos a csökkenés. Minden kategóriát figyelembe véve az idei első három hónapban a teljes piacon értékesített 15 123 személyautó és teherkocsi 11 százalékos visszaesést jelent. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, Erdélyi Péter lapunknak elmondta, hogy továbbra is bízik az idei évre előrejelzett 10 százalékos piaci növekedésben, ám ez még nem menti meg az ágazatot

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy a Mol igazgatósága a 2012-es üzleti évre várhatóan 46 milliárd forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot április 25-i rendes éves közgyűlésen - derül ki a társaság honlapján közzétett dokumentumokból. A javasolt összeg kismértékű növekedést jelent az előző évhez képest, pedig tavaly a cég speciális tételek nélküli nettó eredménye 2011-hez képest csökkent.A Mol igazgatósága az osztalék mértéke mellett arra is javaslatot tesz a közgyűlésnek, hogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót 2013. május 1-jével újabb öt évre válassza be a társaság igazgatóságába.

A Napi Gazdaságban interjút olvashatnak Bognár Andrással, a londoni ICF SH&E légiközlekedési tanácsadójával, aki arról beszélt, hogy egy új nemzeti légicég létrehozásához hiányzik a piaci rés és a megfelelő tőke, míg szaktudás még akadna. Szerinte a ferihegyi egyes terminál aligha nyit újra. Magyarországnak inkább a kiszolgáló és a repülőgépiparban volna keresnivalója. Bognár András kiemelte, hogy Magyarországnak elsősorban jó légi összeköttetésekre van szüksége, de ehhez nem feltétlenül kell állami tulajdonú légitársaság.

A Pénzcentrum összeállításából kiderül, hogyan lehet pénzt szerezni lakásvásárláshoz vagy felújításhoz. A magyar családok nagy része közel öt éve nem tudta felújítani lakását, költözésről meg még kevesebben álmodhattak az elmúlt években. A forint lakáshitelek kamatai az egekbe szöktek, kölcsönből lakást venni biztosan nem érte meg. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat vagy lakást venni. Érdemes lehet egy banknál elintézni a szocpolt és hiteleket is, hiszen így megfelezhetjük a kapcsolódó banki költségeinket.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy a vártnál rosszabb makrogazdasági hírek, az egyik jegybankár kijelentései, valamint a fokozódó észak-koreai feszültségek miatt nagyobb esésnek indultak az amerikai indexek. A nap folyamán a vezető amerikai indexek 1,4-1,5 százalékos esést is mutattak, a végén megérkezett vételi erő miatt azonban ez némiképp korrigálódott. A Nasdaq végül 1,1 százalékkal, az S&P 1 százalékkal, míg a Dow Jones 0,8 százalékkal értékelődött le. Minderre 5 hete nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×