eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az évszázados dugi-whisky hazatér a Déli-sarkra

Visszaszállították Ernest Shackleton whiskyjeit a Déli-sarkra: a brit-ír felfedező elhagyatott kunyhójának padlója alatt talált ritka, 19. századi palackokat korábban Skóciába vitték, hogy a márkát forgalmazó skót szeszfőzde ízmesterei rekonstruálhassák a szíverősítő rég elveszett receptjét.

A három, 1898-ban palackozott Mackinlay's skót whiskyt Új-Zéland miniszterelnöke, John Key adta át a Déli-sark örökségét vigyázó Antarctic Heritage Trust képviselőinek az ország antarktiszi bázisának otthon adó Ross-szigeten. A palackokat márciusban helyezik el Shackleton immár helyreállított kunyhójában. A különleges itókák eredeti helyükre, a Royds-foknál álló kalyiba padlózata alá kerülnek az antarktiszi expedíciók hőskoraként ünnepelt, 1898 és 1915 közötti időszak örökségének védelmét célzó program keretében.

Az üvegek Shackleton 1907-es Nimrod elnevezésű küldetésének - hivatalosan brit antarktiszi expedíciónak - ellátmányaként kerültek a fagyos kontinensre. A különleges leletet - három láda whiskyt és két láda brandyt - 2010-ben fedezték fel, miután a rekeszek már több mint száz éve pihentek a Déli-sarkvidék fagyott talajában. Bár a ládák megfagytak a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben, a kutatók érintetlenül találták a palackokat, amelyekben még az ital is lötyögött.

A Mackinlay's márkát forgalmazó Whyte & Mackay skót szeszfőzde 2011-ben magángéppel repítette a palackokat Skóciába, hogy a kincset érő szesz elemzésével rekonstruálhassa a malátawhisky évekkel ezelőtt elveszett receptjét. A szeszfőzde azóta limitált számú - 50 ezer - palackot dobott piacra az egyik "Shackleton-whisky" parafa dugóján keresztül nyert minta felhasználásával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×